Trøndere ser ut som Lars Monsen for tida. Det er knapt ikke andre ytterplagg å se enn parkaser med pels rundt kragen. Store, tykke ytterjakker med ruvende pelskledde hetter har for alvor gjort sitt inntog denne høsten. Folk i alle aldre velger å gå vinteren i møte med en varm parkas. Den har vært på moten en stund, men i år har den kommet i langt flere varianter.

– Vi har 6–7 ulike utgaver, og selger parkas til alt fra barn til bestemødre. Den finnes i smalere modeller, og oversized varianter, sier Christine Orseth hos Vero Moda.

Parkas på fest

For i år er det slik at folk går med parkas overalt, også i selskap. Parkasen er ikke lenger bare forbeholdt kalde dager på handletur eller søndagstur med spark.

-Parkasen er høyaktuell nå og vi har mer spørsmål etter parkas enn etter kåper for tiden. Jeg tror mange føler seg mer kledd med en parkas fremfor en vanlig dunjakke som blir mer sporty, sier Maiken Olausson hos Chantal.

Den nye finkåpa

Ungdom bruker den over miniskjørtet når de skal på byen, og gutta bruker parkas til dress.

– Folk har oppdaget det praktiske med parkasen, og på denne tiden av året blir folk lei av å stå å fryse i taxikø etter en tur på byen. Derfor velger de også parkas til findressen og finkjolen, sier Jørgen Sagmo hos Retro.

Parkasmoten har tilpasset seg etterspørselen. Du får den i alle prisklasser, fra 3- 400 til 11-12 000 kroner. Noen ønsker seg store, uformelige typer, mens andre vil ha en mer figursydd variant.

Felles for dem alle er at de holder deg varm, og en ekstra bonus er at du ligner på

Lars Monsen. Du ser nesten like tøff ut som ham der du trosser kulda, ikler deg parkas og kommer deg ut.