- Det er morsomt å se de fine lokalene, som kan bli ett litterært samlingssted, og å se så mange barn, sier Loe.

Styringsgruppen for litteraturhus i Trondheim arrangerte førpremiere for å vise hvorfor de mener lokalene i den ærverdige murbygningen i Kjøpmannsgata, er det beste alternativet. Rundt 310 personer har tatt turen til lokalene lørdag formiddag.

- Det er kjempegøy at så mange har kommet hit i dag, og at stemningen er god. Dette er et spesielt bygg, og jeg tror de som har sett hvilke spennende lokaler Huitfeldtgården har ønsker at Litteraturhuset får tilholdsted her, sier prosjektleder for Litteraturhuset i Trondheim, Silje Engeness.

Latterkuler fra publikum

Erlend Loe åpnet førpremieren foran spente barn på første rad. Loe leser høyt fra boka «Rumpemelk fra Afrika» til latterkuler fra foreldre og besteforeldre.

- Jeg har nylig skjønt at Huitfeldtgården kan bli Trondheims Litteraturhus. Der er en opptur å komme hit. Dette er ærverdige lokaler for et Litteraturhus, sier Loe.

Han mener Huitfeldtgårdens styrke er at lokalene ligger sentralt i byen.

- Jeg tror det kan bli fin stemning her. I Oslo har Litteraturhuset blitt et sted folk valfarter til, sier Loe.

Avsluttet med bokbad

Forfatter Nina Elisabeth Grøntvedt ga de oppmøtte en smakebit fra ungdomsboken «Absolutt ukyssa». I pausen ble det servert smørbrød, kaker og kaffe.

Bår Stenvik fortalte om ideen bak sakprosaboken hans "Skitt".

- Det viktigste er at Litteraturhuset får en egen identitet som tiltrekker et mangfold i befolkningen, sier Bår Stenvik.

Førpremieren blir avsluttet med bokbad der forfatter Anne B. Ragde vil holde samtaler med Siv Gøril Brandtzæg om sitt forfatterskap.

- Det er på høy tid at Trondheim får et Litteraturhus, og det har enorm betydning for befolkningen. Folk elske bøker, i hvert fall oppegående folk, og de vil få lyst til å komme til et slikt sted. Huitfeldtgården har ideell plassering. Det kan aldri bli for flott på et Litteraturhus, sier Anne B. Ragde.

Erlend Loe synes det var en opptur å se lokalene. Foto: MARI VOLD
I løpet av dagen har det vært rundt 310 personer innom førpremieren på Litteraturhuset i Huitfeldtgården. Foto: MARI VOLD