Hele kulturkomiteen vedtok at de er positive til Litteraturhus i Trondheim.Men flertallet, bestående av Ap, Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet,var ikke villig til å forplikte kommunen til å gi én million kroner til oppstartog drift – slik Venstre og Høyre foreslo.

Flertallet pekte heller ikke konkret på Huitfeldtgården som lokalisering,men åpnet for flere andre alternativer. Biblioteket er imidlertid uaktuelt, detgjorde Aps Turid Stenseth helt klart, og biblioteket fikk bare Frps stemme.

Avhengig av kommunen

Flertallet mener, i likhet med rådmannen, at bærekraften i den framlagtedriftsmodellen er så usikker at den må utredes nærmere. Ap og De Grønneforutsetter imidlertid at Litteraturhuset søker på utviklingsmidler fraKulturfondet. Her kan det med andre ord likevel ligge et håp.

Komitéleder, Erling Moe (V), applauderte hele komiteens sterke engasjement isaken. Men han sa seg enig i Kjetil Utnes sterke pessimisme.

- Litteraturhuset er avhengig av at kommunen bidrar. Det er en forutsetningfor å inngå leiekontrakter, for å få sponsorer, for å utløse pengene fra FrittOrd. Én million fra kommunen er ikke mye, mener Moe.

- Men flertallet sier at Litteraturhuset kan søke utviklingsmidler fraKulturfondet?

- De har ikke forpliktet seg til noe i vedtaket, heller ingen sum. De harheller ikke forpliktet seg til å lokalisere huset til Huitfeldtgården. Så jeger veldig skuffet. Det er synd vi ikke får dette til nå. Men jeg håper sisteord ikke er sagt. Jeg håper litteraturmiljøet holder trykket oppe.

Hvor er rike onkler og tanter?

Flertallet ville slett ikke være med på at de har drept en drøm.

- Men vi har kanskje skapt en ny en? Om et mer selvstendig litteraturhus,sier Hilde Opoku.

- Drømmer har en lei tendens til ikke å bli virkelighet?

- Vi har et mål om å få dette til i løpet av planperioden, understreker ApsTurid Stenseth.

- Men uten å forplikte dere økonomisk?

- Vi ser at det gjenstår en del arbeid før huset kan bli en realitet. Skalde oppnå det de ønsker, må de være mer uavhengige, framholder Opoku, og ApsAage Borrmann tilføyer:

- Jeg savner noe i denne saken: Hvor er de rike onklene eller tantene? Jegsavner nok et sterkere engasjement fra byens næringsliv her.

Tar saken videre

Leder av styringsgruppen for litteraturhus i Trondheim, Cathrine Stadsvik,overvar kveldens møte.

Nå går saken videre til bystyret der Stadsvik håper at politikerne tar tilfornuften. At Biblioteket ble blandet inn som et alternativ synes Stadsvik varunødvendig etter at komiteen i et helt år har vurdert forskjellige muligheter.

- Som tredje største by burde Trondheim ha plass til både bibliotekog et selvstendig litteraturhus, mener hun og sier at for styringsgruppen er Huitfeldtgården eneste alternativ. Alternativet er å begynne hele prosessen på nytt.

- Kreftene fra næringslivet sitter på gjerdet og venter på hva kommunen vilforeta seg. Det samme gjør kommunen, og dette blir en ond sirkel, sier hun.

- Nå får vi søke midler fra kulturfondet, og så får vi se hva som skjer.

- Forfatterne er positive til prosjektet, men å få noen rike onkler ellertanter fra litteraturbransjen til å sponse dette virker usannsynlig. Det er defor få til.

Ikke skuffen ennå

Høyres Kjetil Utne tror løpet er kjørt for et Litteraturhus i 2013.

- Det blir nok et litteraturhus en gang. Om tre år eller ti år, det vetingen. Det er nå vi har engasjementet, muligheten.

- Høyre kjenner jo en del rike onkler. Hvor er de?

- Jeg tror flere vil melde seg på idet kommunen selv er villig til åforplikte seg.

Skuffet

Stadsvik legger ikke skjul på at hun er skuffet over vedtaket.

- Vi synes det er veldig synd at kommunen ikke ønsker å være med på å hjelpe til, detmå jeg innrømme. Men jeg er glad for all ros til prosjektet – og det ville værtsynd om det skulle havne i en skuff. Så det skal det ikke!

- Var det en drøm som brast?

- Det føltes litt sånn med en gang. Men vi kommer ikke til å gi oss meddette. Det positive er jo at alle ønsker et litteraturhus.

Lørdag arrangerte Styringsgruppa for litteraturhus en førfest i Huitfeldtgården, med blant annet Erlend Loe. Nå Tror Kjetil Utne (H) at Litteraturhus i 2013 er uaktuelt.