Hver femte amerikaner bruker appen hans.

Han har Android-markedet i sin hule hånd. Nå skal Tom Arnøy i trondheimsselskapet Zedge få has på Iphone-brukerne.

Selv om man ofte kan få inntrykk av at Iphone dominerer markedet, er det i virkeligheten programvaren Android som driver tre av fire smarttelefoner i verden. Det har det trondheimsbaserte selskapet Zedge utnyttet til fulle.

Deres applikasjon for Android er lastet ned 48 millioner ganger i USA. Selskapet er på sjetteplass over landets mest nedlastede app-er. Dette avslutter en utrolig uke for trønderske app-utviklere. På lørdag fortalte Adresseavisen at trondheimsselskapet Fun Runs spill var den mest populære gratisapp-en for Iphone i USA.

Skreddersyr app-tilbudet

Zedges app har samme navn som selskapet og tilbyr leseren bakgrunnsbilder, ringetoner og spill. Men det mest revolusjonerende er en funksjon som vil gjøre mye for å forenkle app-hverdagen til brukeren. Zedge-appen foreslår nemlig nettinnhold i form av andre app-er og hjemmesider basert på nettvanene til hver enkelt bruker.

Zedge-gründer Tom Arnøy forklarer:

- Det er svært vanskelig for brukeren å orientere seg i det stadig økende tilbudet av applikasjoner. Vår app gjør en del av sorteringsjobben for dem.

Zedge ser også på nettvanene til brukere som ligner på hverandre. På den måten kan de komme med forslag til app-er som det er sannsynlig at brukeren vil like.

37-år gamle Arnøy er opprinnelig fra Tydal. Han startet selskapet Zedge i Trondheim i 2005. I 2007 ble det solgt til det amerikanske telekom-selskapet IDT. Summen ble ikke offentlig kjent, men de som kjenner miljøet sa den gang at "det måtte dreie seg om mange millioner dollar".

Selvlært gründer

Selv om Zedge har hovedkontor i Norges teknohovedstad er det ikke fra universitetsmiljøet Tom Arnøy har tilegnet seg kunnskapen som er blitt grunnlaget for en av byens største teknoligisuksesser.

- Jeg er en typisk autodidakt (selvlært, journ. anm). Jeg gikk litt på gamle allmennvitenskaplige høyskolen (AVH) på Lade. Men jeg fullførte ikke noen grad. Kunnskapen som må til for å drive firmaet har jeg tilegnet meg selv.

AVH hadde blant annet lokaler Lade i Trondheim og ble etter hvert en del av sammenslåingen som i 1996 avfødte NTNU.

I dag har Zedge sitt hovedkontor nettopp i det gamle AVH-bygget på Lade. Der jobber 26 ansatte med å utvikle Zedge videre.

- Vi er bare i startfasen, sier Arnøy til tross for all suksess.

Nå også for Iphone

Det neste store skrittet tas denne uken. Da lanserer Zedge sin app også for Iphone. Med ett er den siste fjerdedelen av verdensmarkedet åpnet. Tom Arnøy sier de skynder seg sakte.

- Vi er opptatt av å gjøre det rette, og å gjøre det rett. Når vi nå lanserer en Iphone-app gjør vi det gradvis. Denne uken fikk publikum tilgang til bakgrunnsbildene. Etter hvert fyller vi på med ringelyder, spill og funksjonen som skreddersyr innholdet for brukeren.

- Hvorfor så omstendelig? Er det ikke bare å kjøre på?

- Det er ganske stor forskjell på en Android-app og en app til Iphone. Vi gjør det på denne måten fordi vi da kan ta lærdom av det vi gjør underveis. Slik kan vi lage et skreddersydd produkt for Iphone-brukerne.

Arnøy forteller at det har vært viktig å lansere app-en først på Android og deretter på Iphone. Det motsatte ville rett og slett vært umulig.

- På grunn av Apples regler, har ikke produsenten tilgang til kundenes brukermønstre på Iphone. Dette ville utelukket anbefalingsmotoren.

- Hvordan skal dere få til dette da?

- Vi bruker bare dataene fra Android-brukerne, sier Arnøy.

Zedge for Android finner du HER.

Zedge for Iphone finner du HER.

Zedge har 26 ansatte i Trondheim og 6 ansatte i New York og San Fransisco. Foto: KRISTOFFER FURBERG