På oppdrag fra kommunestyret i Namsos har KomRev undersøkt de leieavtalene og garantiene som er inngått mellom kommunen og styret i Rock City Namsos i forbindelse med rockemuseet.

Sviktende grunnlag

I dag ble rapporten fremlagt for kommunen. Dommen er knusende på flere områder og viser at flere viktige beslutninger er tatt på sviktende grunnlag.

Sentrale personer har vært inhabile, prosessen har vært preget av uklare muntlige avtaler, manglende skriftlig dokumentasjon, møtereferat og journalføring.

Les rapporten her

Kommunestyret i Namsos kommune vedtok i mars 2011 å garantere for et lån på 20 millioner kroner som Rock City tok opp for å ferdigstille rockemuseet til åpningen. I saksframlegget går det fram at det er snakk om en mellomfinansiering, og helt nødvendig for å kunne realisere Rock City.

Muntlige avtaler

«Det var hos flere av aktørene, deriblant rådmannen og Rock City selv, en oppfatning av at selskapet hadde fått muntlig beskjed om at de ville få investeringsstøtte fra staten. Kultursjefen sier at han var klar over at det ikke ville bli gitt investeringsstøtte til Rock City. Rådmannen kan ikke erindre å ha blitt orientert om dette av kultursjefen»

Ordfører sier ifølge rapporten at det ikke forelå skriftlig dokumentasjon om investeringsstøtte, men at man oppfattet det slik at så lenge Rockheim var kvalifisert til investeringsstøtte, måtte også Rock City være kvalifisert til å få dette.

Støtten fra staten kom imidlertid aldri og i dag risikerer Namsos kommune å sitte med det hele og fulle ansvaret for et millionlån som Rock City ikke er i stand til å betjene. Rock City gikk med omtrent syv millioner kroner i underskudd i 2012 og er i store økonomiske vanskeligheter.

Foreløpig betaler de kun på rentene av lånet, noe som utgjør 800 000 i året. Fra 2015 må Rock City imidlertid begynne å betale på avdragene. Klarer de ikke det vil kommunen få hele lånet i fanget.

Store økonomiske konsekvenser

Rapporten er sterkt kritisk til at kommunen inngikk en avtale om å kausjonere for et slikt lån uten noen som helst skriftlig dokumentasjon og uten å kontrollere opplysningene. De mener det er betenkelig at kommunestyret vedtar en sak som kan få så store økonomiske konsekvenser på mangelfullt grunnlag.

Forvaltningsrevisor i KomRev Rikke Haave kom med kritikk mot både administrasjon og politikere i Namsos kommune da hun orienterte kontrollutvalget om Kom Rev Trøndelags rapport om kommunens engasjement i forhold til Rock City.

– Det er betenkelig at det har blitt lagt fram ei så alvorlig sak på et mangelfullt grunnlag. Hovedinntrykket er at det var et sterkt ønske om å få på plass Rock City og et nytt hotell – og at det har vært mangelfull saksbehandling og kontroll, sa Haave ifølge Namdalsavisa da hun oppsummerte sin gjennomgang av rapporten.

Inhabil kultursjef

Når det gjelder kommunestyretvedtaket om utleie av lokaler til Rock city, mener utvalget at kultursjef Terje Adde var inhabil. Kommunens kultursjef satt samtidig i styret for Rock City, og i rapporten fremgår det at kultursjefen aldri fikk sin habilitet vurdert.

Kommunens advokat hadde også på sin side flere innsigelser imot leieavtalen, men disse ble aldri fremlagt for rådmannen før avtalen ble undertegnet. Brevet som var sendt til kultursjefen ble aldri journalført. Revisor finner dette kritikkverdig, og mener det har bidratt til mangelfull saksbehandling i forkant av avtalen.