I dag ble det offentliggjort hvem som blir årets innlemmelser i Rockheim Hall of Fame.

Fra en liste på ni nominerte, ble følgende tre stemt fram (med juryens begrunnelse):

LILLEBJØRN NILSEN

Bjørn Falk Nilsen (f. 1950) er en av tidenes største norske visekunstnere og en av våre mest folkekjære artister og låtskrivere. Flere av sangene  hans er blitt er blitt en del av den norske sangskatten, og brukes av folk i mange ulike sammenhenger. I tillegg til solo­karrie­ren har han hatt voldsom suksess med Gitarkameratene, sammen med Jan Eggum, Halv­dan Sivertsen og Øystein Sunde. Lillebjørn Nilsen har også lært store deler av befolk­ningen å spille gitar, gjennom sin gitarbok.

ANNE GRETE PREUS (nominert også i 2011 og 2012)

Anne Grete Preus (f. 1952) aspirerer til tittelen Norges rockedronning, og er en av de vitale veteranene i en mannsdominert musikkbransje. Hun markerte seg først med folkrockgruppa Veslefrikk i 1978, som ga ut fire album før de ga seg i 1982. Så fulgte en periode med rockebandet Can Can, før Preus debuterte som soloartist med albumet «Fullmåne» (1988), hvor hun tolket tekster av Jens Bjørneboe. Siden da har Preus gitt ut en rekke sterke album, med «Millimeter» (1994) som ett av høydepunktene.

NORA BROCKSTEDT

Nora Brockstedt, f. Nora Berg i 1923, kan se tilbake på ufattelige 60 år som plateartist. Hun var med på å starte The Monn Keys i 1951, og fikk sitt gjennombrudd som soloartist i 1955 med sangen «En liten pike med lave sko». Brockstedt er høyt aktet for sine Prøysen-tolkninger, og hennes versjon av «Tango for to» ble Norges første millionhit. I 1960 oppnådde hun fjerde plass i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen med «Voi Voi». Likevel er det jazzen som står Brockstedt nærmest. Hun ga ut som foreløpig siste plate, «Nora - for swingende», som 85-åring i 2008.

Innlemmelseseremonien finner sted i Trondheim den 20. august, på Clarion Congress & Hotel.

I år var også DeLillos, Jonas Fjeld, Kjøtt, Mayhem, Morten Abel og Radka Toneff nominert uten å nå opp.

Ifølge statuttene skal Rockheim Hall of Fame ha som formål å hedre personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse.

Preus, Nilsen og Brockstedt slår følge med følgende ti band og artister som allerede er innlemmet i Rockheim Hall of Fame:

A-ha

Alf Prøysen

Jokke og Valentinerne

Wenche Myhre

Åge Aleksandersen

DumDum Boys

Jahn Teigen

Jan Eggum

Pussycats

Terje Rypdal

Nominasjonskomiteen har bestått av Janove Ottesen (komitéleder), Marit Larsen, Knut Schreiner, Marte Thorsby (IFPI), Larry Bringsjord (FONO), Ivar Håkon Eikje (musikkviter, Nasjonalbiblioteket) og Petter Myhr (direktør, Rockheim).

De tre som nå blir innlemmet er blitt stemt fram av rundt 100 artister, bransjefolk og musikkjournalister.