Kulturminister Hadia Tajik (Ap) presenterte det nye forslaget til boklov fredag. Sentralt i bokloven er at det lovfestes at nye bøker skal selges til fastpris. Fastprisen skal som i dag gjelde til 1. mai året etter utgivelse, og skal være obligatorisk, det vil si gjelde alle leverandører. I dag gjelder ikke ordningen for forlag som ikke er medlem av Forleggerforeningen.

Det knyttes seg en del spenning til om regjeringen ville gå inn for at også e-bøker ble omfattet av bokloven. Regjeringen har falt ned på at den skal det.

– Vi vil vise at en bok er en bok uavhengig av plattform, sa Tajik.

Bekymret

– Vi er imot en fastprisordning, og synes det er bekymringsfullt at det nå innføres også på e-bøker. Det vil være med å opprettholde dagens prisnivå. Det norske e-bokmarkedet i dag er for dårlig og e-bøkene er for dyre. Det fører til at mange velger engelske e-bøker, spesielt blant de unge, sier fagsjef Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet til NTB.

Han får medhold av forfatter og e-bokekspert Eirik Newth.

– Dette er leit. Jeg er ganske sikker på at dette kommer til å hemme utviklingen av e-bøker i Norge. Dette er en lov som sementerer de eksisterende strukturene. Det er ikke noe i loven som åpner for at for eksempel nye aktører kan komme inn og bruke pris på en kreativ måte. Bokloven er først og fremst en lov som vil sikre faste, høye priser, og e-bøkene vil fortsette å være dyre, sier Eirik Newth.

– Framtidsrettet

Alle de store i bokbransjen var til stede på pressekonferansen der Tajik presenterte bokloven, og reagerte umiddelbart med å gi Tajik trampeklapp.

– En stor dag for norsk språk, norsk litteratur og norske lesere. Dette er en framtidsrettet og god, helhetlig tenkt litteraturpolitikk. At fastprissystemet blir lovfestet bidrar til at leserne fortsatt får tilgang til et bredt utvalg av norsk litteratur, sier leder Sigmund Løvåsen i Den norske Forfatterforening.

– Dette er en stor dag for alle som er glad i bøker. Vi har fått slått fast betydningen av fastpris for å sikre mangfold og bredde ut til leseren, sier administrerende direktør Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

– Her er det tenkt veldig klokt og framtidsrettet. Nå får vi muligheten til å få gode og stabile rammebetingelser for å vokse og utvikle oss, sier administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen.

Han mener det er helt sentralt at e-bøkene blir tatt inn i loven.

Spent på strafferamme

Forlegger Arve Juritzen i Juritzen forlag, ett av forlagene som ikke er med i Forleggerforeningen, mener på sin side at bokloven har lovfestet maktkonsentrasjonen i bokbransjen.

– Kulturministeren har i dag gitt Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm lisens til ikke bare å trykke bøker, men også penger. Nå når e-bøker er inkludert i loven, vil det føre til at vi sender nye generasjoner av boklesere til Amazon hvor engelske bøker er billigere, sier Juritzen i en pressemelding.

Han sier at han er spent på strafferammen for å bryte loven.

– Jeg er villig til å gå i fengsel for å ha solgt nye norske barnebøker så billig at alle barnefamilier har råd til dem, sier Juritzen.