Høsten 2012 kunngjorde kunnskapsminister Kristin Halvorsen at regjeringen bidrar med midler for at 1. til 4. trinn skal kunne gjennomføre en gratis kulturskoletime i uka. Trondheim Kommune velger å bruke disse pengene til noe helt annet.

–Det er veldig synd at kulturskolen får denne gavepakken fra staten uten å benytte pengene til det formålet som var tenkt, sier Ann Helen Singstad.

Fjernet i budsjettet

Sammen med Hege Segtnan har hun engasjert seg for å få svar på hvorfor Trondheim ikke tilbyr ordningen fra neste skoleår, i samsvar med intensjonen fra regjeringen. De jobber begge i kulturskolen i nærliggende kommuner, men har barn i trondheimsskolene. Da de etterlyste ordningen hos sine skoler fikk de til svar at bystyret har valgt å ikke innføre ordningen.

I budsjettvedtaket fra i fjor begrunnes dette slik: «Vi mener det målrettede arbeidet som gjøres av Trondheim Kommunale Kulturskole (TKK) når de barn og unge som ikke allerede har tilknytning til kulturskolen».

Viktig lavterskeltilbud

Det er ikke Segtnan og Singstad enig i.

–Dette tilbudet er kostnadsfritt for foreldrene og det skjer i skoletiden. Det gjør at det er et lavterskeltilbud som når alle, og det er ikke kulturskolen i nærheten av å gjøre i dag, påpeker de to, som ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at det faktisk finnes midler til en slik ordning.

–Vi hadde ikke visst om dette om det ikke var for at vi selv jobber i kulturskolen. Jeg jobber blant annet i Melhus der man skal i gang med ordningen fra høsten av, mens her i Trondheim finnes det skoler som ikke engang har hørt om dette, sier Singstad.

Håpet til de to er at kommunen skal snu i denne saken, og likevel komme i gang med tilbudet i høst.

–Kommunen skyver problemet foran seg. Regjeringen har allerede i budsjettet for 2014 satt av midler til ordningen. Vi ønsker at alle barn i Trondheim skal få nytte godt av disse midlene som allerede er tildelt, men dessverre ikke direkte øremerket til formålet.

Jobber med lovfesting

Trondheim kommune fikk 2,4 millioner for 2013 og 5,4 millioner for 2014 for å kunne innføre ordningen fra høsten 2013.

–Så lenge midlene ikke er forskriftsfestet så kan politikerne velge å bruke dem til andre kommunale formål, sier rådgiver i Trondheim Kommune, Berit Kirksæther.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier til Adresseavisen at et lovforslag er på trappene, og at hun forventer at kommunene setter i gang tilbudet i år slik intensjonen er.

–Kommunene har fått overført penger for å sette i gang dette tilbudet som elevene har blitt lovet. Jeg forventer derfor at alle kommuner kommer i gang fra høsten. Tilbudet skal lovfestes. Lovforslaget sendes på høring nå i juni, slik at vi kan få på plass lovfestingen så snart som mulig, sier Halvorsen.