Nok en parade: Men usikkert hvem den er til ære for. Den nord-koreanske hjemmesiden er nemlig ganske så sparsom med faktaopplysninger. Foto: Fra Official webpage of the DPR of Korea

Journalisten og fotografen Jean Lee fra Associated Press (AP) har greid å få et mobilbilde ut av landet som viser Nord-Koreas versjon av Facebook. Det er den amerikanske avisen Washington Post som melder om nyheten.

- De fleste av Nord-Koreas innbyggere har ikke tilgang til internett og kun turister kan i visse tilfeller få lov til å bruke landets splitter nye 3G-mobilenettverk, skriver Jean Lee i en Twitter-tråd.

Men det viser seg at landet også har sin egen versjon av det sosiale nettverket Facebook. En slags hjemmesnekret intranett som vistnok går under navnet «Røde stjerne».

Rappet tegnefilmfugl fra Warner Bros.

Jean Lee klart å sikre seg en skjermdump av et mobilbilde som viser hvordan denne sosiale nettjenesten virker i praksis. Besynderlig nok så består designen av en blanding av typisk Nord-Koreansk propaganda-tegninger og Warner Bros. -karakteren Tweety ( Pip på norsk). Hva som ligger bak denne mildt sagt pussige blandingen av amerikansk populærkultur og nord-koreansk «lykke» -propaganda er fritt fram for gjetning.

Brukes til gratulasjoner

Den nord-koreanske nettjenesten skal i følge Lee være mest brukt til å spre fødselsdagsgratulasjoner mellom universitetsstudenter og professorer. Disse to gruppene skal stort sett være de eneste utenom makthaverne som har tilgang til det nord-koreanske «internettet».

3G-nett

Ramesh Srinivasan ved University of California er ekspert på landets  infrastruktur når det gjelder teknologi. Tidligere i år så uttalte han følgende til avisen:

- Nord-Korea er verdens mest unike land hva teknologi angår. Hver eneste datamaskin, nettbrett eller smarttelefon som kan bli brukt til digitale sosiale media er overvåket og styrt av makthaverne. Den nord-koreanske sensuren gjelder helt ned til detaljnivå av både hardware og software.

Jean Lee mener nå at det nord-koreanske 3G-mobilnettet er et bittelite skritt i riktig retning mot åpenhet fra omverden.

- Men husk at det fremdeles kun er til for utlendinger som besøker landet, sier Lee.

- Den delen av nettet som de få brukerne i landet har tilgang til lar deg kun få se det som Kim Jong-Un vil du skal se. Vanlige sosiale media som Facebook og Twitter er fullstendig blokkerte.

Nord-Korea på YouTube

I motsetning til innbyggerne i Nord-Korea så er det lettere for oss i vesten å få tilgang til landet via internett ( selv om dette uten unntak er ren propaganda). Den «offisielle» hjemmesiden til landet kan du besøker her. Pussig nok så har det også dukket opp en slags «offisiell» kanal for landet på YouTube. Den kan du besøker her.

Tweety, kjent fra utallige tegnefilmer fra Warner Bros. Foto: Warner Bros. Pictures Inc.