Kommende tirsdag skal formannskapet i Trondheim ta stilling til den omstridte saken om konserter på parkområdet ved Kristiansten festning.

En fersk utredning viser at slike konserter ikke vil medføre uakseptabel støy i nabolaget. Rådmannen foreslår derfor at politikerne sier ja til en prøveordning. Men det blir ikke snakk om mer enn inntil to større og tre mindre konserter per år fram til 2016. Og konsertsesongen begrenses til perioden mellom 10. juni og 1. september.

Høsten 2015 skal ordningen evalueres. Det ligger i kortene at hvis konsertene i prøveperioden ikke medfører store ulemper for naboene, kan Festningen bli en fast konsertarena, slik for eksempel Koengen er i Bergen.

Løft som konsertby

I sakspapirene som ble offentlige onsdag, står det at rådmannen mener Festningen er det best egnede området i Trondheim for en utendørsarena for store konserter. Han konkluderer med at området vil bli en unik ramme for slike konserter, gi Trondheim et løft som konsertby og «gi betydelige overrislingseffekter for byens næringsliv».

Da saken ble behandlet i formannskapet i desember i fjor, ba politikerne om en bedre utredning av støyproblemene i nabolaget under store konserter. Konsulentselskapet Cowi la i vår fram en rapport som viser at to alternativer er relativt uproblematiske.

22 000 publikummere

Rådmannen går derfor inn for en prøveperiode der man kan arrangere konserter på en scene som snus rett mot vest og skaper en arena med plass til 14 000 publikummere, eller på en scene som snus mot sørvest, slik at området får en publikumskapasitet på 22 000.

Styret ved Bakklandet Menighets Omsorgsenter (BMO) har sagt nei til at man starter et slikt prøveprosjekt. De mener det er for stor usikkerhet knyttet til støyrapporten. Miljøenheten i Trondheim kommune mener derimot at hensynet til BMO er ivaretatt så godt det lar seg gjøre. Blant de andre naboene er meningene delte.