Zombiefilmen er et subkulturelt fenomen som har bakgrunn i B-filmer og lavbudsjettsfilmer fra sent 1960-tall og tidlig 1970-tall. I dag kan den sies å ha fått sin renessanse, nå senest med storfilmen «World War Z», basert på en bok med samme navn.

Det er ikke bare i filmen og litteraturen vi finner denne levende døde, zombien har også gjort seg bemerket i spillverdenen, blant annet med det kritikerroste «The Last of Us». Likevel kan det godt hende vi befinner oss i sluttfasen av zombiehysteriet, mener professor i religionsvitenskap Asbjørn Dyrendal.

Mulig zombiestopp

–Det tok lang tid før vi ble lei av vampyrene også, forteller han.

Der har nok filmer og serier som «True Blood» og «Twilight» i stor grad mettet sitt publikum. Nå kan det hende at det også for zombiene er på tide å ta en pause fra media.

–Zombiehistoriene er avhengig av å stadig måtte fornye seg for å holde publikum interessert, og med tiden kan dette bli vanskelig uten å skifte konsept helt, sier professoren.

Voodoohistorie

–Ideen om zombien kommer opprinnelig fra en eksotisk voodoofortelling fra Haiti, der en voodooprest tar makten over et viljesløst menneske. Etter hvert ble zombien vridd inn i et vestlig fortellingsmønster, der individet og selvbestemmelsen står sterkt i kurs, forteller Dyrendal.

Det er individene, de friske, som kjemper en kamp mot den hjernedøde uselvstendigheten. Dyrendal sammenligner denne retorikken med den vi blant annet finner i kampen mot kommunismen, men i en zombieapokalypse har man fridd seg fra politikken. Zombiene fremstår som en felles fiende, og dette gjør at mange kan engasjere seg i et slikt scenario.

En håpløs kamp

Det er det nære som står i sentrum i mange typiske, vestlige zombieapokalyptiske historier. I tillegg til individets frihet ser man ofte tette familiegrupper som kjemper for å overleve en dag om gangen.

–Det er snakk om en overlevelseskamp. I mange tilfeller ser vi at menneskene ikke kan vinne over zombiene, de har nok med å holde seg i live. Det hele er ganske pessimistisk, sier Dyrendal. Det gjenstår altså å se om vi er i ferd med å komme over zombiefeberen i vår egen verden, eller om de vil vise seg uovervinnelige.

Les også mer om Trondheims egne zombier!