Etter at Disney i 2009 kjøpte Marvel Comics for 4 milliarder dollar, har de satset massivt på filmfranchisee med superheltfilmer basert på figurer fra Marvel-universet. «Iron man 3» kom i vår og vil bli en av årets største filmsuksesser. I høst kommer «Thor: The Dark World», og her er Hugh Jackman for sjette gang (!) på lerret som Logan, eller Wolverine, siden «X-Men» for 13 år siden.

Det asiatiske markedet har blitt stadig viktigere for Hollywood. Det vises stadig oftere, også på lerretet. The «Wolverine» starter med atombombing av Nagasaki i 1945, med Wolverine som tilskuer. Mange år senere lar han seg lokke tilbake. Dermed får vi fartsfylt møte med samuraikultur, ninjakrigere og japansk mafia. Så kløktig dobbelt markedstilpasset at det nesten er påfallende at filmen ikke byr på sushi.

Den beste bruken av japansk ramme er actionscenen på toppen av høyhastighetstog rundt midtveis. Den er svimlende godt laget, og presenteres i en ramme som gjør at «The Wolverine» framstår vel så mye som moderne actionfilm som en superheltfilm. Siden sin første opptreden som Wolverine, har Hugh Jackman blitt en av verdens største filmstjerner, delvis gjennom helt andre filmer og roller.

Derfor er det nok smart å hyre en regissør som James Magnold («I Walk The Line») med erfaring også fra drama. Skuespilleren Hugh Jackman, hans ansikt og kropp, får mer plass her, enn i hans tidligere opptredener som Logan. Flashbackene hans til tidligere traumer funker bare godt i starten, mens han gir brukbart liv til det japanske brygget av ære, grådighet og drømmen om udødelighet.

Sammen med regissør Mangold og to unge, sterke japanske kvinner, spilt av Rilaa Fukushima og Tao Okamoto, utvikler Jackman sin figur til en slags Dirty Harry med jernklør. Filmen har mindre ære av de japanske og amerikanske skurkene, som verken blir fæle eller interessante nok. At filmen presenteres i 3D, framstår helt unødvendig.

James Cameron kritiserte nylig amerikansk film for feil 3D-bruk etter «Avatar». Han sa at «Iron Man 3» og «Man Of Steel» ikke hadde trengt å være i 3D. Det gjelder også «The Wolverine». Som film plasserer den seg imellom de to konkurrentene. Bedre enn Supermann, men ikke på nivå med Jernmannen. Så får vi se hvor lenge Jackman holder ut med koteletter og klør.

Hugh Jackman har vokst stort som skuespiller gjennom 13 år som Logan. I «The Wolverine» som har verdenspremiere fredag, spilles det på det, og ikke minst, på Japan. Foto: 20th Century Fox