– «Kulturkampen» er skjult Ap-propaganda og Arnfinn Bjerkestrand skyver kulturlivet foran seg som gisler, hevder Helleland (H) som sitter i kulturkomiteen og representerer Sør-Trøndelag på Stortinget.

Kulturfolk ruster til kamp tre uker før valget, og over 600 kunstnere og kulturarbeidere har signert oppropet «Kulturkampen». Oppropet støtter de rødgrønnes kulturløfte om at 1 prosent av nasjonalbudsjettet skal brukes på kultur. Initiativtaker er Arnfinn Bjerkestrand, nestleder i Norsk kulturråd. Kulturrådet forvalter Norsk kulturfond og sorterer under kulturdepartementet.

Høyres Helleland mener oppropet er en dårlig skjult valgkampgimmick fra Ap, og at den illustrerer behovet for større avstand mellom makthaverne i regjering, departement og kulturråd.

– Utspekulert

– Tre måneder før stortingsvalget i 2009 fikk Trond Giske gjennom nye regler slik at han kunne utnevne hele kulturrådet, og han utnevner Ap-medlem Arnfinn Bjerkestrand som medlem. Fem dager etter det, stifter Bjerkestrand organisasjonen Kulturkampen. Nå har han som nestleder fått mer makt, og foran dette valget takker han på nytt Giske og Arbeiderpartiet ved å gjenopplive Kulturkampen. Samtidig påstår han at kulturrådet ikke er en partipolitisk organisasjon.

Hun mener Bjerkestrands opptreden er utspekulert, at han opptrer med flere hatter og at han bør vurdere sin stilling som nestleder i Kulturrådet.

– Han sitter i en av kulturlivets mektigste posisjoner og skyver kulturlivet foran seg som gisler. Mange tenker nok at det vil være lite klokt å gå åpent ut mot en mann som har fått så mye makt over pengesekken i norsk kulturliv.

– Positivt

– Mange kulturarbeidere ville vel ha skrevet under på et slik opprop uansett initiativtaker?

– Alle står selvsagt fritt til å stemme hva de vil, men poenget er at vi trenger et fritt kulturliv uten politisk overstyring.Vi ønsker ikke en utvikling hvor kulturarbeidere og kunstnere må gjøre seg til venner med Ap-folk og andre som sitter med makt, for å få tilgang til penger og støtte.

Byråd for kultur og næring i Oslo, Hallstein Bjercke (Venstre) uttaler til NRK at han synes det er uheldig at kampanjen ledes av medlemmer i Kulturrådet. Statssekretær Kjersti Stenseng (Ap) i kulturdepartementet mener imidlertid det er positivt med engasjement - også blant rådsmedlemmer.

Det har ikke lyktes Adresseavisen i å få en kommentar fra Bjerkestrand, men i en tekstmelding skriver han følgende: «Mener de (Høyre) at kunstnere og kulturarbeidere ikke har ytringsfrihet?».

Tiller, Åge og Lorentzen

På lista finnes blant andre forlegger og styreleder i NRK, William Nygaard, skuespiller Sven Nordin, forfatterne Tom Egeland, Erik Fosnes Hansen, Hans Olav Lahlum og Roy Jacobsen. Også musikkbransjen er godt representert, med navn som Jan Fredrik Karlsen, Morten Abel, Jonas Alaska og Lise Karlsnes.

Kunstnere med tilknytning til Trøndelag er blant annet forfatter Carl Frode Tiller, Bent Sæther fra Motorpsycho, Åge Aleksandersen, teaterregissør Marit Moun Aune, sjef ved Trondheim folkebibliotek, Berit Skillingsaas Nygård, artist Askil Holm, ballettsjef Ingrid Lorentzen og skuespiller Ingrid Bolsø Berdal.

Biblioteksjef Skillingsaas Nygård mener det er viktig å støtte den rødgrønne regjeringen slik at kulturløftet kan gjennomføres.

– Nylig ble kulturløftet 3 lansert og der ble folkebibliotekene og kulturskolene framhevet som satsingsområder. Dessuten har kulturfeltet hittil vært fraværende i valgkampen, og det er viktig at vi som jobber med kultur støtter et opprop som tar for seg det vi skal leve av - ikke bare det vi skal leve for.

Arnfinn Bjerkestrand i Kulturrådet.