Vi vasset som vanlig i forfattere og andre kjendiser påAschehougs hagefest torsdag ettermiddag. Men ett fjes var nytt. Erlend Loe erkjent og populær nok han, men skriver på et annet forlag som har sine egnefester.

- Ja, i år ble jeg invitert for første gang, og det er jo svært hyggelig,svarte Erlend ute på plenen.

-  Du er ikke her for å ta imot pris da, undret vi, en halv timefør den tradisjonelle utdelingen av Aschehougprisen, en av landets allergjeveste litteraturpriser.

- Vi får se, sa Erlend med det fine, skjeve smilet sitt. Og detfikk vi.

Lys, norsk absurdisme

Vi fikk også fine taler om en «betydelig humorist somformidler lys, norsk absurdisme» og om «en talsmann for en generasjonmenn som får det til å ta pappapermisjon til å fremstå som en bragd», ogom en som "«år voksne til å lese barnebøker og ungdom til å lese voksenlitteratur, en som har bidratt i betydelig grad til å gi leseglede».Forlaget hans passet på å fortelle om hvor populær Loe er i Finland, Sverige, Canada,Russland og mange andre land, mens festvert Mads Nygaard snakket om hvor viktigdet er at bokloven blir vedtatt.

Loe kvitterte med å takk alle for prisen, som han mente var denførste æresprisen han har mottatt. Loe mener det er en flott skikk å gi prisertil forfattere, spesielt mens de ennå er i live.

Erlend er også i antall centimeter blant de aller største norskeforfattere, og torsdag raget han høyt på hagefesten. I hvert fall over sin godevenn, Aschehougs egen storstjerne Jo Nesbø. Etter en sommer limt fast på toppenav salgslistene, er det nå over et halvt år til han kommer med ny bok.

Om en da ser bort fra høstens nye bok i den populære DoktorProktor- serien. Det blir også film, over nyåret, og allerede nå i høst teateri regi Riksteatret - med Ivar Neergaard i hovedrollen.

- Jeg har ikke fått sett noe på det ennå, men planlegger en turopp og se på prøvene tidlig i neste uke, sa Nesbø - som før det skal hjem tilMolde på Bjørnsonfestival.

- Tenkte jeg skulle fått klatre litt også, men væretvirker alt annet enn lovende, sa han før han kikket på Jan Os skisseblokk ogkonstaterte at han ble mer og mer lik Jonas Gahr Støre.

Mange politikere

Sivert Høyem  og kompisHerman Willis hadde ikke høyere ambisjoner enn å klare å drikke seg full. Detskulle være fullt mulig i løpet av tidligkvelden, det sto ikke på serveringen.

Herman Willis er forfatter om Aschehoug og regner de andrehagegjestene som «prospects og hangarounds». De har sikkert noe  å lære av Willis som forfatter, og også somlivsnyter og enfant terrible.

- Hvordan skal en unngå å bli sin egen parodi nåren vokser til? undret tegner Jan.

- Det har jeg ett råd. Lytt til legen din. Ellers går det galt,sa Willis, over støyen av discoanlegget styrt av Aschehoug-forfatter CharlotteThorstvedt. Hennes fars gamle kompis Drillo sto tidlig i fest rett underdiscoanlegget, mens hennes høylydte utvalg av gode pophits fra 80-tallet sloikke spesielt godt an hos landslagstreneren. Plutselig var han bare borte.

Sivert Høyem er mer vant til høy musikk. Den gamleMadrugada-vokalisten kommer i løpet av vinteren med to nye album. Både enliveplate basert på sine solokonserter, og så en ny studioplate spilt inni  Sverige med Thåstrøm-produsent UlfIvarsson.

For den kjendislystne var det mer enn nok kjente fjes å glanepå. Spesielt mange politikere i år, av en eller annen grunn. Blant annetkulturminister Hadia Tajik som var den første til å gratulere Erlend Loe medprisen, og fortalte om hvor viktig det er at bokloven blir vedtatt. Før hungikk, til noe enda viktigere.

Hadia Tajik på hagefesten til Aschehoug forlag torsdag. Foto: NTB SCANPIX