– Tiden er inne for å tenke høyt før det låser seg. Vi sier ikke at det skal bli sånn, men det er fint å ha mange muligheter, sier Gunnar Flikke, styreleder for TSO.

I juni i år vedtok formannskapet å gjennomføre en utredning om videre utvikling og styrking av Olavshallen og Olavskvartalet som kulturarena.

– Dette er et samlokaliseringskvartal der alt henger sammen med alt. Hva kan vi gjøre med 25 år gammelt bygg for å få det attraktivt igjen, spør TSO-direktør Roar Leinan.

Leinan og Flikke tok kontakt med arkitekt Per Knudsen for å utarbeide noen skisser på mulige løsninger.

Hvordan opplever du Olavskvartalet i dag? Hva synes du bør gjøres? Si din mening i kommentarfeltet under!

Rive verneverdige bygårder

I planene foreslår Knudsen blant annet å la kulturlivet flytte inn i butikklokalene og la kulturaktiviteten få være med på å prege gatebildet.

Det forslås en flytting av kulturskolens lokaler for å få bedre og større sidescenearealer i hovedsalen. Torvet i første etasje må gjenerobres og økes fysisk og visuelt.

Det mest radikale i forslaget går ut på å erstatte de to antikvariske kjøpmannsgårdene i Kjøpmannsgata med et helt nytt bygg. En slik utbygging vil gi økte muligheter for sceneutvidelse i storsalen, tilbudet på tilstøtende arbeidsrom vil bli et helt annet og det vil skapet et nytt og sterkere visuelt uttrykk mot omgivelsene rundt, mener arkitekten.

– Ved å blande kultur og næring ønsket vi å utvikle en bærekraftig kultur. Men siden har ideen blitt utfordret. Det er en del slitasje på bygget, TSO og kulturskolen har vokst, samtidig som også næringslivet har opplevd forandringer med endringer i handlemønsteret. I dag står mange av butikklokalene tomme, sier Knudsen.

– Ved å fjerne kjøpmannsgårdene åpner det seg helt andre muligheter for attraktive lokaler. Da blir dette et ordentlig kulturhus, sier Flikke.

Ikke klart hvem som skal betale

Ifølge en rapport fra i vår bruker Trondheim minst av alle de ti største bykommunene i landet på investeringer i kommunale kulturbygg.

Flikke, Leinan og Knudsen har ikke regnet på kostnadene med prosjektet.

– Dette er et innspill fra oss for å komme videre. Om det skal gjøres, og hvem som betaler, det er noe eierne må ta stilling til. Men det er veldig verdifullt at Per tenker høyt sammen med oss. Han er en visjonær som ser muligheter andre ikke ser, sier styreleder for TSO, Gunnar Flikke.

Planene legges i dag frem for næringskonferansen «Manifestasjon» i Trondheim.

Det skjer: Se alle arrangementer i i høst her

Bittelille og lille sal åpnes opp mot foajearealet med nye glassvegger. Nedgangen til tilfluktsrommet fjernes, torgrommet og kvartalet åpnes opp mot Royal Garden og byen igjen. Foto: Illustrasjon: Per Knudsen
Den endrede adkomsten fra Kjøpmannsgata videreføres i et nytt og grønnere preg over til Royal Garden, slik det allerede er lagt opp til i den nye reguleringsplanen for hotellet. Foto: Illustrasjon: Per Knudsen
Styreleder for TSO, Gunnar Flikke, (til venstre) og TSO-direktør Roar Leinan (midten) mener Olavshallen er i ferd med å bli utdatert. Nå vil depusse opp bygget, ordne mer plass og modernisere hele huset. Arkitekt Per Knudsen har tegnet et forslag til hvordan situasjonen kan løses. Foto: Kjell A.Olsen