Programserien fikk mye kjeft i sin første sesong, blant annet for å fyre opp pinneraketter innendørs. I kveld har den tredje sesongen av serien, som er produsert på Tyholt, premiere, og basert på den første episoden kan det fort bli noen klager denne gangen også.

For Per Olav Alvestad og Rune Nilson flytter nok en gang inn i et hus som i løpet av seks programmer vil bli totalsmadret når gutta går i gang med å lage flammekaster av en høytrykksspyler, sprenge en ambolt gjennom to etasjer for å lage takvindu og lager svartkrutt på kjøkkenet. Blant annet. Alt dette ting man absolutt ikke bør gjøre hjemme, bare så det er sagt.

Tidligere Newton-programleder Alvestad tar også denne gangen styringen som den noe forvokste og entusiastiske guttungen med utallige mer eller mindre idiotiske ideer. Og ikke minst, skrekk og gru, med tilgang på sin egen skytebas. Rune Nilson er den mer engstelige sidekicken som drister seg til «vågale» stunts som å gå ut av huset med vått hår, og som ikke umiddelbart synes det er en god ide å teste om de klarer å produsere en million fluer ved hjelp av en campingvogn, et rådyrkadaver og to uker med intens formering. Nilsons forbehold er vel stort sett identisk med seernes, men selvsagt vil vi se hva som skjer. For Alvestads entusiasme er smittende, også for oss som i utgangspunktet ikke er spesielt interessert i verken krutt, flammer eller fluelarver. Og både hans og Nilsons sleive humor og uhøytidelige stil gjør programmet veldig lett å like. Dette er noe så spesielt som destruktiv feel-good-TV.

Produksjonen er for øvrig også litt sleivete og har et hjemmelaget preg. Men det kler i grunnen programmet og bidrar til følelsen av å være flue på veggen på en guttetur som har kommet fullstendig ute av kontroll.

Det som savnes er muligens at man tar programmet litt videre, at man gjør en vri på konseptet eller får inn litt mer fakta og vitenskap. Men på den annen side så er det herlig at noe kan få være så befriende lite pedagogisk som det «Ikke gjør dette hjemme» faktisk er, og vi tåler fint en tredje sesong med samme oppskrift.

Joda, programmet har fått kjeft, men det har også vunnet priser.  Det kan fort bli mer av begge deler også denne gangen.

«Ikke gjør dette hjemme» har premiere på NRK 1 tirsdag kl. 20.15.

«Ikke gjør dette hjemme» begynner i kveld. Foto: NRK