Med «The Dance» kapret trondheimsfotograf Lars Andreas Dybvik førsteprisen i klassen «kreativ naturfoto» i GDT European Wildlife Photographer of the Year 2013. Den tyske fotokonkurransen er blant de største i verden, og fikk inn over 16 000 bilder til vurdering i år.

Speilinger i vannet

Bildet ble tatt på en tur med fotokollega Jan Magnus Reneflot langs ei elv i Ski.

- Det er laget til sort-hvitt og jeg har økt kontrasten litt for å få den grafisk effekten. Det var en stilleflytende elv med svære trær ved siden av. Så så jeg dette som speilet seg i vannflata. På et punkt var det et lite stryk som brøyt den speilblanke flaten og det var i den overgangen trærne ble så spesielle. Jeg holdt på frem og tilbake for å finne den rette vinkelen og oppdaget en figur i speilingene. Øyet i den dansende figuren er en liten bit is som driver forbi i strømmen, forteller Dybvik, som i fjor vant klassen for landskapsfoto i samme konkurranse.

Fotografer fra 21 land

Trondhjemmeren var selv til stede i Lünen i Tyskland og mottok prisen lørdag kveld sammen med naturfotografer fra 21 land. Nordmannen Pål Hermansen utmerket seg også med en serie bilder fra en bilkirkegård.

- Det var veldig moro. Dette er en av de mer prestisjetunge konkurransene innen naturfotomiljøet. Det er en fire-fem konkurranser på verdensbasis som regnes som de store, deriblant Wildlife Photographer of the Year i England, forteller han.

Interesse for det abstrakte

Naturfotografen har fått mer og mer sansen for de abstrakte motivene.

- Jeg er ikke så interessert i å ta bilde av kjøttmeis for å vise at det er en kjøttmeis. Det er mer interessant å vise kjøttmeisen som noe anna, å ta bilde av noe som du ikke umiddelbart oppfatter med øyet. Det er innmari spennende, illustrerer 42-åringen som henter mye inspirasjon fra annen billedkunst.

Stiller ut på Røros

Til daglig jobber han som driftsingeniør i Norsk Helsenett. Fotograferingen er en «selvfinansiert hobby».

- Da jeg var yngre trodde jeg at jeg skulle bli profesjonell fotograf. Men jeg la det vekk da jeg så hvor mye arbeid det var, og hvor mye kjedelig man også måtte gjøre, forteller Dybvik.

For tiden viser fotografen utstillingen «5,5 sekunder og 16 tanker» på Rørosmuseet i Smeltehytta. Den vises der resten av året. I september var samme utstilling i Fotografiens Hus i Oslo. Dybvik er også aktuell som deltager i to fellesutstillinger i Bristol i England og Vermont i USA.

Lars Andreas Dybvik
- Dette er tatt når for to uker siden ved Baklidammen en formidag med tåke. Det var kjempefin steming når jeg gikk tur, og jeg jobbet med bilder som inneholder et kaos men likevel oppfattes ryddige. En utfordrende motsetning å klemme inn i et fotografi, forteller Dybvik. Foto: Lars Andreas Dybvik
- Her leker jeg med former på en gammel rusten sykkel som står på Holstvollen i Bymarka. Trippeleksponering i kamera - altså tre bilder tatt oppå hverandre for å lage et konglomerat av linjer og buer, forteller fotografen. Foto: Lars Andreas Dybvik
- Dette er et lite utsnitt fra en tyristubbe ved Trollheimen. Jeg har skrudd opp «volumet» på fargene slik at illusjonen av et digert sankthansbål trer fram i treverket. Men, jeg har ikke lagt til noe som ikke var der i utgangspunktet, beskriver fotografen. Foto: Lars Andreas Dybvik