Det var søndag ettermiddag orgelet plutselig dukket opp på en ensom bergknaus ved veien i Leksvik i Nord-Trøndelag.

På grunn av plasseringen har orgelet fått stor oppmerksomhet. Vidar Gangstad fra Leksvik var en av de første som la merke til orgelet. Han forteller at det tok noen sekunder før han fattet hva det var som sto der.

- Jeg kjørte forbi det og det tok noen sekunder før jeg oppfattet hva det var. Jeg tenkte, «var det...? Nei det kan ikke ha vært...?» før jeg bremset ned og kjørte tilbake. Da konstaterte jeg at ja, det er faktisk et orgel, sa Gangstad til adressa.no søndag kveld.

Hentet av elorgelaksjonsgruppe

Nå er orgelet hentet ned fra bergknausen av en gjeng som kaller seg «Elorgelaksjonsgruppa fem promille».

- Vi dro til skogs og hentet ned orgelet til Leksvik sentrum. Jeg er litt spent på om orgelet fortsatt virker, men planen er at det skal brukes på et folkemøte mot nedleggelse av Leksvik videregående skole, sier Knut Ola Vang.

Vang er organist, bankmann og politiker for Arbeiderpartiet i Leksvik. Han vil ikke si noe om hvordan orgelet havnet på bergknausen, men forteller via sin facebook-konto at orgelet opprinnelig hadde et budskap.

- Desverre blåste plakaten som var tapet fast på orgelet av. Der stod det følgende: Hvis du er interessert i at Leksvik videregående skole skal slippe å synge på siste verset (akkompagnert av et slitent elorgel fra 1970), så må du møte på folkemøtet i kultursalen onsdag 6. november kl 20.00, skriver Vang.

Skal benyttes i protestsang

Bakgrunnen for protesten er at bygdas videregående skole foreslås nedlagt i en rapport som er laget av Norconsult og overlevert Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Vang forteller at aksjonsgruppa består av fire-fem mann. De fem promillene i navnet har aksjonsgruppa fått fra et regnestykke aksjonsgruppen har gjort som skal vise at nedleggelsen av den videregående skolen vil spare fylkeskommunen for penger tilsvarende fem promille av budsjettet for utdanning.

- Hvis orgelet virker, skal jeg spille en nidvise på folkemøtet. Sangen er ikke ført i pennen ennå, men vil være klar til onsdag kveld, forteller Vang.

Det var en stund spekulert i om det kunne være et Hammond-orgel som var plassert ut, men det avviser Vang.

- Dette er nok et elorgel av et litt billigere merke. Hadde det vært et ekte Hammond-orgel, tror jeg aldri det hadde blitt satt ut, forteller Vang.

Foto: Vidar Gangstad
Vidar Gangstad mener det må ha vært flere personer som hjalp til for å få det tunge orgelet opp til bergknausen. Foto: Vidar Gangstad