STAND UP TRONDHEIM COMEDY NIGHT

Stand Up Trondheim kunne torsdag kveld invitere til høstens siste klubbkveld på Olavs Pub. Showet ble ledet av André Jerman, en av Norges dyktigste konferansierer.

Det meste får passet påskrevet når Jerman står på scenen, inkludert ham selv.

- Du vet du begynner å bli voksen når du tror at du våkner med morgenbrød, og så er det brokk!

På scenen er han mannen på puben som serverer de vittigste og mest treffsikre replikkene. Man har nesegrus beundring for ham når man får iaktta, og frykt og avsky når man havner i skuddlinjen. Og et par av kjæresteparene i publikum fikk virkelig kjørt seg, til publikums store fornøyelse.

Showet tjente på å ha en så erfaren og pågående konferansier som André Jerman. Publikum var av det tilbakeholdne slaget, ganske ulikt tidligere klubbkvelder.

Sesongbeste for Torsteinsen

Kveldens første komiker ut var Stjørdals store sønn, Ronny «Whitetrash» Torsteinsen. Punka i uttrykket,  herlig fri for sperrer for hva som er stuerent å si når man har en mikrofon tilgjenglig, uforutsigbar, rå og spennende på scenen.

- Hvis jeg hadde blitt oppkalt etter hvor jeg ble unnfanget, slik Victoria og David Beckham gjør, hadde navnet mitt vært Volvo 240!

Flyt og tempo satt som det skulle, tekstene var gode og et fornøyd publikum kvitterte med masse latter og applaus. Sesongbeste for Torsteinsen!

Med familien i salen

Tord Evensen var nok den komikeren som var mest spent på responsen torsdag kveld. Han hadde nemlig foreldrene i salen for første gang, kommet helt fra tigerstaden for å se sønnen gjøre standup.

Foreldrene fikk servert historier om kjøp av kondomer - første gang, tredje forsøk -, irritasjon over folk som instagramer seg under TV-aksjoner, og tanker om trøndere som tømmer lommeboka under Martnan.

Evensens stil på scenen er direkte og småkrass, men han bør gjøre punchene tekstlig og verbalt tydeligere for å virkelig nå frem med vitsene sine.

Mer fandenivoldskhet, takk

Svenske Anders Normann er en av de råere komikerne som har stått hos Stand Up Trondheim denne høsten. Ingen eller ingen ting slipper unna, ikke engang svenskekongen og kjønnsorganet hans.

Mye av Normanns materiale er observasjoner og tanker om Norge og det norske, men alt treffer ikke publikum like godt.

- Grieg, Ibsen, Quisling og Dæhli er Norges stolthet. Dæhli er da ikke noe å være stolt av!

Leveringen er monoton, nærmest messende, hvilket gjør at punchlinene ikke treffer så godt som de har potensial til. Mer intensitet og fandenivoldskhet i presentasjonen, ikke bare i tekst, etterlyses.

Skamfull og kåt

Jon-Anders Nordhaug var tredje komiker ut med røft materiale, men i motsetning til de to tidligere komikerne spiller Nordhaug mer på ubehaget i tankene som vekkes av vitsene han leverer, enn vitsen i seg selv. De mest pikante situasjoner ender med en skamfull og kåt Nordhaug, enten det er foreldrene som har strikt seksuell utfoldelse farget i femti nyanser av grått, eller når han legger ut om samleier under graviditet.

- Det er det nærmeste jeg har vært en trekant.

Heller ikke Nordhaug får helt frem potensialet i tekstene sine. Et slikt materiale krever at man virkelig tror på fortelleren. Nordhaug mangler råheten og den lille støvelen i ansiktet på publikum når han peprer med punchlines. Nå har han en litt for snill persona på scenen.

Mer komisk finesse

Arnt Finesse er Stand Up Trondheims enfant terrible. Det finnes ingen grenser for hva denne mannen kan servere fra en scene. Torsdagens show varslet et stilskifte hos Finesse. Tidligere har han så å si utelukkende kjørt one-linere, vitser med premiss og punchline i løpet av én til to setninger. Nå begynner historiefortelleren Arnt Finesse å tre frem.

Leveringen var noe usikker på starten av settet. De siste fem minuttene var solide og en sann fornøyelse.

Den påbegynte stilendringen kler ham godt. Nå får Finesse mer å spille på enn sjokkvitser, incest og prostituerte mødre som har sønnene sine som kunder.

Det er bare å begynne å glede seg til Arnt Finesse 2.0!

Et must for humorfans

Linda Mahala, kveldens headliner, er et ukjent navn for de fleste, men har gjort seg bemerket som vikar i «Torsdag kveld fra Nydalen» og som stemmen til Agent 25 i «Kometkameratene».

Hun har en ganske særegen, komisk stil. Der andre presenterer observasjoner, leker Mahala med ideer. Navn som gis til barn slik at de skal få interessante personligheter, TV-programmer der form forstyrrer, folk som melder seg på «Norske talenter» uten å faktisk ha et talent, for å nevne noe.

Men det mest spennende ved komikken hennes, er teksten. Det er nærmest umulig å forutse hvor hun skal, selv når hun bare skal bevege seg fra del 1 til del 2 i set-upen til en punch som snart skal komme. Det er uforutsigbart, friskt og festlig.

Dette, blandet med en tydelig, skarp og nydelig fjasete levering av tekst, gjør Linda Mahala til en av landets mest spennende og interessante standupkomikere, og et must for alle med sans for velskrevet, varm og veldig morsom komikk.

Alt i alt en godkjent, men noe ujevn klubbkveld.

Se også:

- Sjekk ut denne elleville Hellstrøm-parodien

- Gjorde det vondt da du falt ned fra himmelen?

- Alle innslagene i Trøndersk latter-serien

Linda Mahala er et must for alle med sans for velskrevet, varm og veldig morsom komikk, skriver vår anmelder. Foto: Anders Holstad Lilleng
Stjørdaling Ronny Torsteinsen leverte sesongbeste torsdag. Foto: Anders Holstad Lilleng