I boka «En av oss», som blir utgitt mandag, tar Åsne Seierstad grundig for seg en rekke sider ved 22. juli. Hun skriver om gjerningsmannens oppvekst og utvikling, om den ekstreme brutaliteten på øya, om rettssaken og om sitt møte med Breiviks mor.

Seierstad røper også at hun skrev brev til terroristen og ba om et intervju. Intervjuet ble det aldri noe av, siden han satte betingelser det var helt uaktuelt for henne å godta.

«Respekterer og beundrer deg»

- Jeg har forsøkt å «gjenåpne» 22. juli, for denne tragedien kan vi ikke legge bak oss, sier Seierstad i et intervju med adressa.no.

Hun fulgte hele rettssaken mot Breivik i 2012. Etter hvert oppsto ideen om å skrive en omfattende bok om 22. juli, om hva som skjedde og om bakgrunnen for tragedien. Etter rettssaken, sommeren 2012, skrev hun brev til Breivik i fengselet og ba om et intervju i forbindelse med arbeidet med boka.

Først ett år senere svarte han: «Kjære Åsne! Jeg har fulgt karrieren din med stor interesse siden 2003. Jeg både respekterer og beundrer deg for mentaliteten din (…)»

Kritikk av sakkyndige

Tonen ble fort atskillig skarpere: «Jeg forstår at det ligger prestisje blant venstrevridde journalister i å få anledning til å være den første til å stikke den «værste ultranasjonalistiske terroristen i den europeiske verden siden WW2» dypest, og skade ham mest (…)

Han fortsatte slik: «I mine øyne er folk som deg svært farlige rovdyr, som jeg instinktivt ønsker å holde meg langt unna.» I det samme brevet kommer Breivik også med kritikk av de psykiatrisk sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, og av sin advokat, Geir Lippestad.

Breiviks dagbok

Han skriver videre at han ikke vil la seg intervjue, men kommer lenger ut i brevet på andre tanker. Hvis Seierstad kan hjelpe ham med å utgi boka han arbeider med, «The Breivik Diaries», kan hun i forbindelse med lanseringen få gjøre det første og eneste intervjuet han kommer til å gi.

Intervjuet ble det selvfølgelig ikke noe av.

Åsne Seierstad, som tidligere bare har skrevet bøker fra internasjonale konfliktområder, har gitt boka om 22. juli undertittelen «En fortelling om Norge».

- Innholdet i boka er sensitivt. Men jeg har hatt et nært samarbeid med overlevende og pårørende. Alle overlevende og pårørende som er nevnt med navn, har lest og godkjent det jeg skriver, sier Seierstad.

Mor tilga ham

Hun har også intervjuet terroristens mor, Wenche Behring Breivik, som hun besøkte på sykehuset åtte dager før hun døde av kreft.

- Jeg har tilgitt ham, sa moren, som i samtalen også antydet at hennes egen vanskelige oppvekst skapte problemer for sønnen. Hennes brudd med ektemannen var heller ikke lett for sønnen, innrømmet hun.

- Wenche Behring Breivik samarbeidet om intervjuet. Mitt besøk hos henne var beviselig ikke slik det er beskrevet i Marit Christensens bok, sier Åsne Seierstad.

Politiets mange feil

Hun beskriver detaljert de mange feilene og misforståelsene hos politiet som forsinket aksjonen mot Utøya, og hun skildrer Breiviks grusomheter i detalj. Boka er skrevet i nært samarbeid med flere pårørende og overlevende fra Utøya.

Alle inntekter av salget i Norge skal gå til stiftelsen «En av oss». De overlevende og pårørende som har bidratt mest i boka, skal bestemme hvilke formål pengene skal gå til.

Seierstad forteller også om Breiviks oppvekst og om hvordan han mislyktes på flere områder.

- Han ville bli beundret, men ble avvist gang på gang, sier Seierstad, som i boka også forteller om sitt møte med Anders Behring Breiviks mor.