Gjennomsnittsalderen på en typisk Call of Duty -entusiast er gjerne langt høyere enn hva du skulle tro. Bildet er hentet fra E3-messen i Los Angeles sommeren 2012. FOTO: SCANPIX

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet i forbindelse med utgivelsen av fjorårets «Call of Duty: Black Ops II». Vi gjenbruker den her i revidert form tilpasset årets spill: «Call of Duty: Ghosts» som vi anmelder i morgendagens avis.

Som spilljournalist for jeg ofte spørsmålene: «Spiller du det derre  Call of Duty? Er det så bra som alle sier? Er det ikke vanskelig for meg som aldri har prøvd det å komme i gang da?»

Legg merke til at de fleste slike spørsmål kommer fra godt voksne mannfolk i 30-40 års alderen (svært få kvinner, men «Call of Duty» ser nå engang ut til å være en gutte-greie).

Disse spørsmålene følges ofte opp med: «Må jeg snakke med andre når jeg spiller?» og ikke minst: «Hvor skal jeg starte?»

Relevante spørsmål alle sammen for det er ikke til å stikke under en stol at «Call of Duty»  er en av vår tids mest populære underholdningsfenomener. Og når du til stadighet ser reklamer ( nå også på norsk TV), leser artikler om salgsrekorder og latteren fra gutterommet (der alle guttene er 18 år eller eldre selvsagt...) runger i huset, er det ikke det minste merkelig at du selv blir nysgjerrig på hva det hele dreier seg om.

Her har vi sydd sammen en liten innføring til «Call of Duty» for deg som aldri har prøvd spillene, men som kunne tenke deg å prøve uten frykt for å bli banket sønder og sammen online.

1. Hva er egentlig «Call of Duty»?

«Call of Duty» er navnet på en spillserie som nå teller hele 18 titler i stort og smått. Sjangeren heter First Person Shooter (på norsk: førstepersonskyter) der du ser handlingen fra øynene til den karakteren du spiller som. Og før du spør, ja, det handler om å springe rundt og leke krig (enten med og mot datastyrte motstandere i historiemodusen eller menneskeskapte avater i multiplayer), men stikk i strid med hva en drøss med mediadebatter og sensasjonslystne nyhetsartikler vil ha deg til å tro er ikke «Call of Duty» hverken spesielt blodig eller voldelig til dataspill å være. Faktisk så har årets spill får en 16 års aldersgrense av det europeiske spillsensurorganet PEGI ( Pan European Game Information) uten at det på noen som helst måte skiller seg ut fra tidligere titler i serien. Men mest av alt handler «Call of Duty» om konkurranseinstinktet vi mennesker gjerne har i oss. Det handler om å spille på lag og det handler om å vinne.

De første spillene i serien to utgangspunkt i kampene under 2. verdenskrig og var på mange måter spillverdenens svar på filmene «Kanonene på Navarone» og «Ørneredet». Klassiske heltehistorier for et nytt medium. I 2007 kom spillet «Call of Duty: Modern Warfare» satt til en samtidig setting og med en helt ny måte å spille sammen med andre over internett på. Så når junior (på 18 år selvsagt) nå spiller «Call of Duty» så refererer han til enten de spillene som har «Modern Warfare», «Black Ops» eller «Ghosts» som undertittel.

2. Så alt handler om multiplayer?

Ja, stort sett. Alle spill i serien har også en historiedel (single player), men siden 2007 har denne ofte vært sett på som en liten apertif i forhold til det serien nå er mest kjent for - nemlig multiplayer ( det å spille med og mot andre over internett). En av grunnene til at dette har blitt så populært er at det kreves liten eller ingen forhåndskunnskap for komme i gang. Du velger bare «Multiplayer» og «Find match» fra spillmenyen og resten tar spillet seg av. I motsetning til de fleste andre spill så tar det ofte bare et lite minutt fra du skrur på konsollen eller PC`en før du er på «lufta» med andre. På denne måten er «Call of Duty» det lettest tilgjengelig multiplayer-spillet som finnes.

Når du først er inne så velger du hvilke regelverk du vil spille under ( disse har gjerne navn som «Domination», «Team Deathmatch», «Search `n' Destroy» og «Demolition» og er gjerne små varianter av det samme). Er du ny til «Call of Duty» så er «Team Deathmatch» det første du bør velge (det er også den spillvarianten som til enhver tid har flest spillere). Det må kanskje også nevnes at du må ha koblet konsollen eller PC`en din til rimelig god internettforbindelse for å spille multiplayer. Bredbånd er et must.

3. Det er mye snakk og skriverier om noe som heter «Battlefield». Er dette det samme som «Call of Duty»?

Nei. «Battlefield» -serien er en annen spillserie laget av det svenske studioet Dice. Grunnen til at disse to spillserien ofte nevnes i samme åndedrag er fordi de begge er gigantsuksesser i underholdningsindustrien og fordi de begge går ut på nøyaktig det samme. Det blir som å krangle om hvilket bilmerke som er best av Mazda og Honda. Men målt både i antall spillere og inntjeningsevne ligger «Call of Duty» et par hestehoder foran svenskene.

4. Kan jeg høre hva andre sier når jeg spiller online?

Ja, om du vil. Før du starter kan du velge å trykke «mute» slik at du slipper å høre bemerkninger om mora de fra 13 år gamle amerikanere med et litt for stort uttrykksbehov.

5. Må jeg også snakke da når jeg spiller?

Nei, det må du ikke, men om du har lyst kan du koble til et headset med mikrofon som lar alle andre høre hva du sier. Selv har jeg ikke ytret et eneste ord i mine mange hundre timer i omgang med serien.

6. Hva kan jeg spille «Call of Duty» på? Jeg har jo bare en Xbox 360 / PS3 / PC / Mac ( stryk det som ikke passer)?

Alt dette. Serien finnes til absolutt alle konsoller, samt PC. Versjonene til Mac OS X kommer gjerne halsende en god stund etter desverre. Fra og med i år så skjer det et generasjonsskifte i konsollverdenen. Dette betyr at årets «Call of Duty» også vil være tilgjengelig for Playstation 4, Xbox One og Wii U. Xbox One blir ikke lansert i Norge før til neste år, så der vil Playstation 4 -varianten av «Call of Duty: Ghosts» få et forsprang i her i landet.

7. Hvilket spill i serien bør jeg starte med?

Her er svaret alltid: «det nyeste». Grunnen til dette er todelt: for det første så er det her du finner flest spillere og for det andre så er det her at selve spillmekanismene og grupperingen av spillerne er mest finpusset og optimalisert. Akkurat nå er det «Call of Duty: Ghosts» som er den varme poteten, men de to forrige spillene i serien «Call of Duty: Black Ops II» og «Call of Duty: Modern Warfare 3» har til enhver tid mange hundre tusen spillere online.

8. Jeg er redd jeg ikke er god nok til å spille online sammen med andre. Noen tips?

Serien har en enorm mengde spillere som er virkelig gode, men det som er så flott med serien at det ikke er en elitistisk klubb. Hver eneste dag kommer nye spillere til som heller aldri før har prøvd spillet. Om du scorer 0 poeng i din første match så scorer du kanskje to i din neste og fire i den etter der. «Call of Duty» har ingen bratt læringskurve. Selv den mest urutinerte spiller vil intuitivt innrette seg etter spillereglene etter et par matcher. Derfra og ut så vil du oppleve en dramatisk forbedring av dine egne prestasjoner online.

9. Kan jeg gå meg bort i spillet?

Ingen fare. De aller fleste multiplayer-brettene (det geografiske spillområdet der matchene finner sted) er såpass små at sjelden springer rundt i mange sekundene før du før øye på andre spillere. «Battlefield» -serien, derimot, byr på enorme geografiske områder der du faktisk kan gå deg bort.

10. Om jeg kjøper et spill i serien brukt, må jeg da også kjøpe meg en slik online-kode?

Nei, «Call of Duty» krever (nok en gang, i motsetning til de fleste andre spill) ingen slik personlig online-kode eller multiplayer-pass. Om du spiller på PC eller Playstation 3 så bare putter disken i spilleren og vips! så er du i gang. Xbox 360 krever at du har et abonnement på Xbox Live uansett hvilke spill du vil spille i multiplayer, men her er prisen absolutt overkommelig.

11. Hva betyr det egentlig om noen kaller meg en «n00b»?

«N00b» er en internett-sjargong for «newbie», altså en nybegynner. Dette er et begrep som gjerne brukes i hytt og gevær i «Call of Duty» -sammenheng og må absolutt ikke taes personlig. Alle slike begrep som kan dukke opp i online-spill finner du en grei forklaring om på nettsiden urban dictionary.

12. Hva er spillene i «Call of Duty» -serien og hva skiller dem fra hverandre?

Fint lite, egentlig. Serien gjorde et gigantisk byks i 2007 da settingen hoppet fra historiske hendelser under 2. verdenskrig og fram til dagens moderne krigsføring. Det var også da at multiplayer-delen av spillene for alvor ble et populærkulturelt fenomen. Her er en oversikt over de 18 spillene som finnes ( 20 om du teller med de to «Zombie» -spillene til iOS).

Det kan være verdt å merke seg utviklingen av nye spill i serien går på rundgang mellom to forskjellige spillstudio. Disse er Infinity Ward og Treyarch. Og selv om mye er likt har hver av disse sin egen filosofi bak sine spill. Dette kommer bedre fram når du blir kjent med serien, men for de av oss som har fulgt «Call of Duty» siden starten så er forskjellene mellom spillene fra Infinity Ward og Treyarch ganske så markante.

CALL OF DUTY (2003) Windows, Mac OS X, XBox Live Arcade, Playstation Network

CALL OF DUTY: UNITED OFFENSIVE - Expansion Pack (2004) Windows, Mac OS X

CALL OF DUTY: FINEST HOUR (2004) GameCube, PS2, Xbox

CALL OF DUTY 2 (2005) Windows, Xbox 360, Mac OS X

CALL OF DUTY 2: BIG RED ONE (2005) GameCube, Xbox, PS2

CALL OF DUTY 3 (2006) Xbox 360, Xbox, PS2, Wii, PS3

CALL OF DUTY: ROADS TO VICTORY (2007) PSP

CALL OF DUTY 4: MODERN WARFARE (2007) Windows, PS3, Xbox 360, Mac OS X, Wii

CALL OF DUTY: WORLD AT WAR (2008) Windows, PS3, Wii, Xbox 360

CALL OF DUTY: WORLD AT WAR - FINAL FRONTS (2008) PS2

CALL OF DUTY: MODERN WARFARE - MOBILIZED (2009) Nintendo DS

CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 2 (2009) Windows, PS3, Xbox 360

CALL OF DUTY: WORLD AT WAR - ZOMBIES (2009) iOS

CALL OF DUTY: BLACK OPS (2010) Windows, Mac OS X, Xbox 360, PS3, Wii, Nintendo DS

CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 3 (2011) Windows, PS3, Xbox 360, Wii

CALL OF DUTY: BLACK OPS - ZOMBIES (2012) iOS

CALL OF DUTY: BLACK OPS II (2012) Windows, Xbox 360, PS3, Wii U

CALL OF DUTY: BLACK OPS - DECLASSIFIED (2012) PS Vita

CALL OF DUTY: STRIKE TEAM (2013) iOS

CALL OF DUTY: GHOSTS (2013) Windows, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One, Wii U

Det aller første Call of Duty kom i 2003 og var en viderføring av «Medal of Honor: Allied Assault» som Vince Zampella og Jason West laget for Electronic Arts.
Call of Duty: Modern Warfare innførte rollespillelementer i skytespillsjangeren og snudde over natten hele spillbransjen på hodet. Spillet ble en massiv suksess og befestet den posisjonen serien har den dag i dag.