Folk i Trondheim sentrum fikk en overraskelse tirsdag morgen. En rekke skulpturer var tildekket av svart plast. Kong Olav i Stiftsgårdsparken, Hjallis i Kongens gate, Arve Tellefsen ved Frimurerlogen og bjørnen på St. Olavs Hospital var noen av dem. I ellevetiden ble også studenten på Nordre gate tildekket.

Cirka 20 medlemmer i Trøndelag Bildende Kunstnere gikk til aksjon natt til tirsdag for å dekke til skulpturene. Tildekkingen er en del av en landsomfattende aksjon som organisasjonen Norske Billedkunstnere står bak.

Sparer seg til fant

– Regjeringens kulturpolitikk innebærer at man sparer seg til fant. Forskningen viser at det er en nær sammenheng mellom kultur og helse og kultur og læring. Når man kutter i bevilgningene til kulturformål, får det uheldige konsekvenser også på andre områder, sier Stein Erik Hansen, som er styreleder i Trøndelag Bildende Kunstnere.

Ut fra dette resonnementet mener han det det ligger en symbolikk i at studenten er tildekket.

– Det ser ut til at regjeringen mangler kunnskap om kunst og kultur. De kjenner ikke til forskningen, sier Hansen.

Mangler kunstnerpolitikk

En rekke kunstnere reagerte sterkt på at den nye regjeringen i sitt opprinnelige forslag til statsbudsjett strøk 15 millioner kroner i kunstnerstipend. Disse millionene kom på plass igjen under forhandlingene med Venstre og Kristelig Folkeparti, men kunstnerne mener likevel det er grunn til å reagere.

I en pressemelding skriver Norske Billedkunstnere:

«Landet mangler en kunstnerpolitikk! Etter åtte år med styrking av kulturpolitikken gjennom Kulturløftet 1 og 2, men lite satsing på kunstnerne, er vi nå bekymret for hvordan veien videre vil gå.»

Stein Erik Hansen sier at aksjonen har vist at publikum setter stor pris på skulpturene som er tildekket. Forbipasserende har gjort flere forsøk på å fjerne plasten.

Aksjonen blir avblåst utpå ettermiddagen tirsdag. Da skal de aksjonerende kunstnerne rydde opp etter seg.

Kong Olav i Stiftsgårdsparken ble også pakkket inn. Foto: leserbilde, FRIDTJOF SIMONSEN, Adresseavisen