–For oss er dette en gledens dag. Vi gikk fra en utsikt om å få halvert støtten til å få en økning, noe vi er umåtelig glade for.

Det sier direktør Arild Kalkvik i Trondheim Kino. Kalkvik er for tiden konstituert daglig leder i kinoens datterselskap Trondheim Filmfest, som arrangerer Kosmorama. I 2014 får festivalen 1,55 millioner kroner i festivalstøtte, hvilket tilsvarer en økning på 400 000 kroner fra i år.

Gikk på gangen

Det ble bestemt i et møte i Filmfestivalutvalget mandag. Leder i utvalget er politiker Geirmund Lykke, som også sitter som styreleder i Trondheim Kino.

–Hvis du summerer går det i underkant av to millioner kroner til Trøndelag i denne runden, og det er en betydelig andel, sier Lykke, som opplyser om at han for ordens skyld gikk på gangen under behandlingen av Kosmorama-tildelingen.

Kortfilmfestivalen Minimalen får 150 000 kroner (opp fra 100 000), Femmina Internasjonale Filmfestival i Verdal får 150 000 kroner (opp fra 50 000 kroner) og Ramaskrik på Oppdal får 80 000 kroner (opp fra 25 000) til neste år.

–Jeg tror dette er viktige tilskudd til kulturtilbudet i vår region, fordi det gir publikum tilgang på film som ellers ikke vises på kino. Jeg håper også det øker interessen for filmkunst i sin alminnelighet, sier Lykke.

I sommer truet Lykke og resten av Filmfestivalutvalget med å trekke seg fra sine verv etter at Film og Kino ville redusere den totale tildelingsrammen til 7,2 millioner kroner. Årsaken var et markant fall i avgiftsinntektene fra DVD-salg.

15,7 millioner

Reduksjonen ville gitt mer enn en halvering av tildelingsrammen i løpet av de siste fire årene, men Stoltenberg-regjeringen kom til unnsetning. De rødgrønnes budsjettforslag har siden overlevd både Solberg-regjeringens tilleggsproposisjon og det påfølgende budsjettforliket på borgerlig side.

–Rammen har faktisk økt, og det er totalt satt av 15,7 millioner kroner til filmfestivaler, sier Geirmund Lykke, som tror festivalene i Trøndelag har fått en «prosentvis større økning enn gjennomsnittet» etter utvalgets tildelingsrunde.

Landets største filmfestival i Haugesund fikk en økning på 300 000 kroner, opp til 3,1 millioner totalt.

Snart ny sjef

Konstituert daglig leder Arild Kalkvik i Trondheim Filmfest er godt fornøyd med at Kosmorama får mer penger til tiårsjubileet i 2014.

–Vi har klart å overbevise utvalget om at vi har gode prosjekter, deriblant Kanonprisen, som er en nasjonal pris. Nå går vi inn i et spennende jubileumsår, der vi også kan se litt tilbake på den rollen Kosmorama har spilt de siste årene, fremholder Kalkvik, som sier festivalen nærmer seg innspurten i jakten på ny direktør.

Berit Vordal, som hadde vært sjef i nær to år, sluttet brått i august etter det som ble omtalt som strategiske uenigheter om festivalens vei videre.