Adresseavisen meldte onsdag at flere artister velger å trekkke seg fra Frelsesarmeens grytekonserter på grunn av organisasjonens holdning til homofile. Blant dem Martine Rygvold, Soup og Klaus Sonstad.

LEDER: Frelsesarmeen i homotrøbbel

Askil Holm og Kine Kvalstad skulle opptre sammen 17. desember, men har også de valgt å trekke seg.

– Når lite og ingenting skjer i deres syn på homofili, syntes både Kine og jeg at tiden var inne for å ta et tydelig standpunkt, sier Holm til Trønderavisa.

Vond enkeltsak

Holm har spilt for Frelsesarmeens Grytekonsert flere ganger siden 2002. Det til tross for at han i alle år har hatt et vanskelig forhold til Frelsesarmeen på grunn av deres syn på homofili.

– Jeg har likevel valgt å stille opp på grunn av den fantastisk jobben Frelsesarmeen gjør i felten, sier han.

Artisten sier at det at Are Veraas ikke fikk være korpssekretær i Frelsesarmeen fordi han er homofil og har kjæreste, var den utløsende faktoren.

– Denne enkeltsaken er vond, og slik forskjellsbehandling kan vi ikke ha i 2013. Denne saken var sterkt medvirkende til at Kine og jeg valgte å trekke oss.

Fem av tyve har trukket seg

Også Nadja Bertelli, som skulle spille konsert på søndag, valgte onsdag å trekke seg.

Valgt å trekke deg?

– Vi har valgt å trekke oss. Vi har diskutert det grundig i bandet og det er viktig å markere standpunkt i en slik sak. Vi har ikke lyst til å ramme de som trenger pengene, samtidig er det viktig å være prinsippfast, sier Bertelli.

Så langt har dermed artistene bak fem av de tyve konsertene som var annonsert til grytekonsertene trukket seg.

– Det er viktig å få sagt at vi synes Frelsesarmeen gjør en strålende jobb ellers, men vi opplever det som lite inkluderende å forskjellsbehandle folk på denne måten i 2013, sier Bertelli.

Onsdag kveld varslet i tillegg Silje Lervik at hun trekker seg. Lervik skulle ha spilt på fredag.

Sugar Louise spiller

Trondheimsbandet Sugar Louise, derimot, gir i dag sin uforbeholdne støtte til Frelsesarmeen og gjennomfører sin konsert.

På sin Facebook-side skriver bandet at de ønsker debatten velkommen, og at de ikke støtter slike holdninger, men at de likevel har ingen betenkeligheter med å stille opp som Gryteartister:

«Sugar Louise stiller opp for Frelsesarmeen også under årets Grytekonserter. Ikke fordi vi støtter deres syn på homofile, og ikke fordi vi nødvendigvis ønsker å skaffe flere tilhengere til Jesus. Vi spiller for Frelsesarmeen for å samle flest mulig folk rundt grytene, slik at så mange fattige og vanskeligstilte som mulig kan få en best mulig jul!», skriver bandet.

Stilte opp da gitaristen døde

Sugar Louise skriver også om hvordan Frelsesarmeen stilte opp for dem i fjor sommer i forbindelse med dødsfallet til gitarist Øystein Bakken Døsvik.

«Det satte vi umåtelig stor pris på», skriver de, før de avslutter på denne måten:

«Ikke la en uskyldig tredjepart bli lidende fordi det er en svikt i mellomleddet», oppfordrer bandet avslutningsvis.

(Se hele begrunnelsen nederst i saken.)

– De gjør så mye bra

D.D.E. sier også at de velger å gjennomføre konserten.

– Vi har for lengst tatt stilling til Frelsesarmeen. Vi er på ingen måte er enige i Frelsesarmeens bestemmelse for homofile, Vi synes det er feil, og det har vi sagt tidligere. Samtidig synes vi at de gjør så mye bra at vi på tross av det har vært med og støttet dem i mer enn 15 år. Når Frelsesarmeen går ut og hjelper lokalt i Norge spør de ikke om seksuell legning, sier manager og keyboardist Bård Jørgen Iversen.

Iversen forteller at de vurderte samarbeidet da de ga ut juleplate sammen med Frelsesarmeen for fem år siden.

– Da ble samarbeidet veldig synlig, og vi måtte bestemme oss. Det får man være uenig eller enig i. Vi kommer i alle fall til å være med på grytekonsert. Det er sikkert ikke alt de synes er perfekt med DDE eller, men de velger likevel å si at vi er blant deres beste ambassadører, sier Iversen.

Dette skriver Sugar Louise på Facebook:

Kjære alle sammen!Vi registrerer at stadig flere trekker sin støtte til Frelsesarmeen etter avsløringene om diskrimineringen av homofile i organisasjonen. Dette er en debatt vi ønsker velkommen og en holdning vi håper Frelsesarmeen kan ta en vurdering av og et oppgjør med internt. Sugar Louise støtter på ingen måte slike holdninger(!), men vi har likevel ingen betenkeligheter med å stille opp som Gryteartister under årets Julemarked.Sugar Louise har i en årrekke støttet opp om Frelsesarmeens arbeid. Og Frelsesarmeen gjør en kjempejobb, året rundt. Både som lavterskeltilbud for rusmisbrukere, hjelpeorganisasjon for fattige og med bl.a. aktivitetstilbudet Hveita United; et fotballag RBK kunne støtte, selv om de trekker sin støtte til Frelsesarmeen... Forstå det den som kan.Sugar Louise ønsker ikke å legge føringer for hvordan andre skal ta stilling til Frelsesarmeen, hverken som organisasjon eller etikkbærere. En skal være mot andre som en vil at andre skal være mot seg, og så får armeen selv se på matematikken i denne setningen. I fjor sommer stilte medlemmer fra Frelsesarmeen opp som frivillige da Sugar Louise trengte det som mest, og det satte vi umåtelig stor pris på. Når de samme medlemmene synger med på alle låtene våre, og ler av at vi synger om blader fra øverste hylle på Narvesen på deres egne arrangementer, så sier det også noe om åpenhet, takknemmelighet og utrolig god musikksmak. Kremt.Sugar Louise stiller opp for Frelsesarmeen også under årets Grytekonserter. Ikke fordi vi støtter deres syn på homofile, og ikke fordi vi nødvendigvis ønsker å skaffe flere tilhengere til Jesus. Vi spiller for Frelsesarmeen for å samle flest mulig folk rundt grytene, slik at så mange fattige og vanskeligstilte som mulig kan få en best mulig jul!Og blir det for vanskelig for noen å stikke kronene i gryta til Frelsesarmeen; så håper vi de oppsøker en bøsse med en annen merkelapp på.Ikke la en uskyldig tredjepart bli lidende fordi det er en svikt i mellomleddet.