- Bruk er det beste vern, og Kristiansten festning byr på helt unike kulisser for mange type kulturelle begivenheter. En konsertarena på Kristiansten har kapasitetspotensial for inntil 22 000 publikummere, og ville kunne gitt positive ringvirkninger i lokalsamfunnet. Det skriver festningsdistriktssjef Hilde Herberg i Forsvarsbygg/Nasjonale festningsverk i en e-post til adressa.no.

- Beklagelig

Kommunepolitikerne vedtok i sommer å åpne for storkonserter på Kristiansten festning i Trondheim. Flere naboer klaget i etterkant på vedtaket, men kommunen avviste klagene. Fylkesmannen har kommet fram til at kommunens avvisning av naboklagene er fattet på feilaktig grunnlag, og er derfor ugyldig. Fylkesmannen krever at kommunen på nytt behandler saken som en klage etter folkehelseloven, med helsefaglig innspill fra Miljøenheten. Saken skal behandles på nytt i Formannskapet 14. januar neste år.

Forsvarsbygg/Nasjonale festningsverk som forvalter Kristiansten festning mener det er beklagelig at det igjen er usikkerhet rundt bruken av Festningen som konsertarena.

- Kristiansten festning representerer en unik kulturarena med stort potensial. Både i Bergen på Bergenhus og i Halden på Fredriksten eksempelvis er festningsarenaene godt innarbeidede og populære konsertarenaer blant publikum og blant de nasjonale og internasjonale artistene, sier Herberg.

- Det er synd

Kristiansten festning er ifølge festningsdistriktssjefen nylig rehabilitert for over 60 millioner kroner, og fremstår nå i all sin prakt til glede for byens beboere og tilreisende.

- Murene er satt i stand og sikret. Besøkende kan igjen vandre på åpne festningsstier, samt nyte den svimlende flotte utsikten mot byen bak nye vollprofiler. Det er synd om den vedtatte prøveordningen i 2014 og 2015 ikke skal kunne la seg gjennomføre som opprinnelig planlagt.

Også leserne har gjort seg opp en mening om bruken av Kristiansten festning som konsertarena. Skriv din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Dette sier leserne:

«Bare glem det. Trondheim blir aldri noen konsertby. Mens Bergen "slipper" både ZZtop og Neil Young i løpet av to førjulsdager nå i desember så har ikke "Nidaros" i 2014 engang et sted å arrangere større konserter. Torvet skal vel graves opp (igjen) Parken festivalen i Bodø er Norges råeste festival hva angår popularitet. Utsolgt på knappe 2 timer (8000+) og foregår 50 meter fra sykehuset for 9 året på rad. Alt her handler om VILJE. Trondheim har eller har ikke hatt verken vilje, ambisjoner eller lyst til å arrangere større konserter. OLAVSFESTDAGENE er festivalen som har klart stable på beina det heftigste tilbudet til de la bånd på seg selv og tonet det ned igjen fordi de ikke er en rockefestival men et religiøst arrangement.»

«Skjønner ikke hva folk hyler etter. Er da ikke hver dag det skal være konsert. JA til festningen som konsertarena.»

«Ja, ja. Ser at Neil Young skal til Bergen. En fin gest av en stor artist etter konsertavlysningen i høst. Hva det har med Festningen som konsertarena å gjøre? Nå har Bergen, og selvfølgelig Oslo, hatt gleden av store internasjonale artister i flere tiår, mens Trondheimspublikummet er blitt avspist med mer eller mindre, (unnskyld betegnelsen), utgåtte stjerner. Når det endelig kan åpne seg for en arena stor nok til å huse de artistene vi så gjerne hadde sett under den trønderske himmel, så greier man altså igjen å sette en stopper for dette grunnet saksbehandlingsfeil. Helt utrolig!!! Hvorfor så udugelig?»

«Jeg har forstått det slik at det er naboene som ikke ønsker denne aktiviteten. Det har i alle fall JEG stor forståelse for. Det er ugreit å legge småttiser mens det dundrer musikk i veggene. Denne problematikken må man jo helst ta FØR det oppstår, slik at ikke et ellers godt konsertarrangement må avbrytes midtveis fordi det kommer på kant med den allmenne ro og orden.»

«Som konsertområde er det ikke egnet, Jeg mener at ett eller to arrangement i året kan området tåle, såfremt at det avsluttes senest 22.00. Lerkendal er nok den plassen som egner seg best av de bynære alternativene, men det blir vel for lite å hente inn av penger for arrangør ettersom det vil koste en del i leie og beskyttelse av banen.»

«Bør ta hensyn til folk som bor i området. I tillegg så vil det bli en hard belastning på området rundt Festningen. Forsøpling og nedtråkking av parken rundt. Legg det på Munkholmen eller Saksvikskjæret.»