Trondheimsolistene holdt i kveld sin siste konsert på ensemblets «Juleturné i Palestina». Det skjedde uten gruppens palestinske trommeslager Samer Jaradat. Han ble tidligere på dagen arrestert av israelsk politi ved en kontrollpost på veien mellom Nasaret og Jeriko.

– Bussen vår ble stoppet, og inn kom tungt væpnende vakter. De tok med seg trommeslageren vår, forteller daglig leder Steinar Larsen i ensemblet til Tidens Krav som først omtalte saken.

Dumpet på øde sted

Kort tid etter Trondheimsolistenes konsert i kveld fikk Larsen beskjed via bekjente om at Jaradat var sluppet fri i et øde område uten klare holdepunkter eller kjennskap til hvor han var. Da adressa.no snakket med Larsen jobbet gruppens lydmann fortsatt med å finne og hjelpe Saradat.

– Skremmende

Larsen fikk ingen forklaring fra Israelsk politi på stedet da Jaradat ble arrestert utover at trommeslageren ikke skulle ha gyldig reisebevis. På det tidspunktet hadde Jaradat allerede vært med på konserter flere steder, blant annet i Jerusalem, men uten at de hadde reist sammen gjennom kontrollposter tidligere.Til adressa.no beskriver Larsen arrestasjonen som skremmende.

– Det var ikke brutalt, men det var tunge våpen i bussen samtidig som det var barn der, og mange ble ganske skremt. Det var ingen fysisk vold, men skremmende, spesielt for ungene, sier Larsen.

Fra Israelsk politi og venner av Jaradat fikk Larsen opplyst at trommeslageren kunne risikere fire måneder i fengsel og permanente innskrenkninger i bevegelsesfriheten.

Følger situasjonen

Trondheimsolistene har den siste uken spilt konserter i Bethlehem, Jerusalem, Ramallah, Beit Sahour og Nasaret. Med seg på turneen har de hatt Henning Sommerro og den internasjonalt annerkjente palestinske artisten Rim Banna. I tillegg har ensemblet hyret inn en lydmann fra Jerusalem og Samer Jaradat som trommeslager.

Ensemblet reiser i kveld hjem til Norge, men Larsen sier de vil følge Jaradats situasjon videre.

– Vi kommer til å holde kontakten videre og se hva som skjer. Det er vanskelig å forstå for oss nordmenn hvordan dette kan skje, men det er helt andre forhold her.

Daglig leder Steinar Larsen i Trondheimsolistene beskriver arrestasjonen som skremmende og mener forholdene i Israel og Palestina er vanskelig å forstå for nordmenn.
Samer Jaradat (t.h.) underviser både ved konservatoriet i Ramallah og i Jerusalem. (Kilde: http://folkmusicsmb.blogspot.no)