Se, en bitteliten trafikkjegle! Ikke laget i Kina, men printet ut av en 3D-printer. Foto: SCANPIX

«The future is now» var tittelen på debutalbumet til hip-hop -kollektivet Non Phixion fra 2002. Et utsagn aldri vil være hverken sant eller usant. Men uansett hvordan vi ser for oss framtiden så vil den garantert være stadig mer dominert av teknologi på alle bauger og kanter. Vi har sett på noen av spådommene for 2014 som har dukket opp på forskjellige nettsteder.

Chromebook kommer og tar deg

Kjøper du en PC så får du Windows med på kjøpet og kjøper du en Mac så får du Mac OS X. En påstand som i mange år har vært til å stole på. I 2014 derimot så er det ikke så sikkert at du får Windows med på kjøpet om du kjøper en PC. Du kan nemlig i stedet velge en Chromebook. En maskin som ser ut som en vanlig PC ( og som lages av «vanlige» PC-produsenter som bl.a. Asus og Samsung).

Chromebook er en maskin som kjører ChromeOS, Googles eget operativssytem der det aller meste skjer i selve nettleseren ( som selvfølgelig er Chrome). De fleste store PC-produsenter har nå i starten av 2014 en eller flere Chromebook-modeller i stallen. Chromebook-maskinene vil komme i handelen i Norge i løpet av året og er forventet å ta markedsandeler i lavprissegmentet.

Naturlig språksøk

Siri på iOS og Googles personlige assistent Google Now var bare begynnelsen. I 2014 vil vi se stadig større spredning av det som på engelsk kalles «Natural Language Search» (NLS). Der vi bytter ut søkefeltet og nøkkelord med direkte spørsmål som muntlig kan rettes mot datasmaskinen, smartelefonen, nettbrettet, konsollen etc.

Microsofts Kinect 2.0 som nå er en integrert del av Xbox One er bare en liten del av denne teknologiske skiftningen.

Xbox One  vil viske ut skillelinjene mellom videospill og øvrige underholdningsformer

Xbox One vil ikke bare være en spillkonsoll. Den vil være midtpunktet for all underholdning som skjer i stua di. Sosiale media smeltes sammen med både sosiale nettverk, direkte kontakt, visuell kontakt, samt mer tradisjonelle underholdningssjangre som film, musikk, spill og bøker. Xbox One lar deg se TV, spille spill, ringe opp venner, være aktiv på sosiale media og høre musikk på en og samme gang. Og alt dette styres ved hjelp av stemmen din via Kinect 2.0.

3D printing vil revolusjonere vanlig produksjon

Det høres ut som noe fra en dårlig science fiction -film, men 3D-printing eksisterer i aller høyeste grad. Siste uke før nyttår så klarte en gruppe studenter å printe ut en fungerende høytaler. Fortsatt er det en lang vei å gå, men muligheten til å printe ut industrielle produkter er unektelig en trussel for spesielt Kina som står for brorparten av industriell produksjon for den vestlige verden. Se for deg en fremtid der du bare kan printe ut den siste iPhone-modellen framfor å bestille den på nettet eller å gå i butikken.

Google-brillene gløtter på øyelokkene

De mye omtalte Google-brillene har fortsatt en lang vei å gå før de dukker opp som konsumentprodukter. Men idéen er....eh, brillefin. Disse digitale brillene lar deg lese epost, ta bilder, se video, surfe internett og mye, mye mer. Og alt dette uten at du trenger å løfte så mye som en finger.

Det er forventet at Google-brillene og Glass App Store vil bli gjort tilgjengelig for forbrukermarkedet i løpet av året. Ennå så er brillene på det vi kan kalle test-stadiet.

Maskin-til-maskin-kommunikasjon (M2M) vil få et større nedslagsfelt

Maskin-til-maskin-kommunikasjon, forkortet M2M og også kjent under betegnelsen «embedded mobile», er et framvoksende marked for anvendt telemetri og telematikk som bruker mobil datakommunikasjon mellom maskiner, biler eller andre gjenstander, det vil si mobilkommunikasjon mellom ikke-menneskelige abonnenter. Trafikken skjer mellom to maskiner som har innebygd samme kommunikasjonsutstyr (normalt et SIM-kort), men dataene som overføres vil ofte være generert av sensorer eller andre måleapparater på maskinene. Microsoft-kompatible industristandarder for programvaren i systemene, kalt BITXML og M2MXML.

Noen eksempler på M2M-kommunikasjon er overvåkning og sanntids kommunikasjon av helsestilstand hos pasienter, forbrukerartikler med SIM-kort som smartelefoner og nettbrett og systemstyringsprogrammer for overvåkning av teknisk tilstand i biler. Både Volvo og BMW har tatt i bruk denne teknologien.

Smart-TV' er blir smartere

Glem plasma, LCD og LED. Nå er det 4K og OLED som gjelder. 4K er TV' er med fire ganger høyere skarphet og detaljnivå enn dagens HD-TV' er. OLED er milimetertykke TV-apparater  som gir deg perfekt bilde uansett hvor du måtte befinne deg i rommet. OLED-TV' ene kan også bøyes eller ha en buet utforming.

Kilder: Dinside.no, Forbes.com, tech.cnn.com, mashable.com, thedailybeast.com, gartner.com, digitia.co.uk, theguardian.com, makeuseof.com og thevarguy.com