Jon Bing er død, 69 år gammel. Han var en internasjonal kapasitet innen rettsinformatikk.

Jon Bing markerte seg sterkt på flere felter. Fra slutten av 1960-tallet var han i tospann med Tor Åge Bringsværd en pioner innenfor norsk science-fiction-litteratur.

- Vi ventet ikke dette

Som professor ved Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo var han tidlig ute med å se på de juridiske sidene ved digitale utviklingen. Opphavsrett og ytringsfrihet på internett var noen av hans spesialfelter.

Bing var dessuten leder i Norsk kulturråd i årene 1993 til 2000 og æresdoktor både ved Stockholms universitet og Københavns universitet.

- Alle som kjenner Jon vet at han ikke har hatt helt topp helse i det siste. Men vi ventet likevel ikke på dette. Jeg syns det er veldig, veldig trist, sier Jon Wessel-Aas til Dagbladet. Han er partner i Bing Hodneland Advokatselskap og arbeidet sammen med Bing.

Bodde i Trondheim

Jon Bing ble født i Tønsberg, men familien flyttet til Trondheim da han var tre år gammel. Han bodde i Trondheim gjennom hele oppveksten inntil han var ferdig med det som den gangen het gymnaset på Katedralskolen. Fem av elevene han gikk i klasse sammen med, ble senere professorer.

Det meste av tiden bodde han i Kongens gate 86. Faren hans var politifullmektig og adjutant og moren var lærer ved Ila skole.

I 2007 skrev Bing barneboka «Nidarholm – den hvite munkens briller», der han henter mye av råstoffet fra sin egen oppvekst. Bokas hovedperson bor også i Kongens gate 86, i en leilighet som er identisk med forfatterens barndomshjem.

Boka er en kjærlighetserklæring både til Trondheim og til min egen oppvekst, sa Bing til Adresseavisen den gangen.

Bing og Bringsværd

Forfatterskapet hans startet allerede i 1967, da han utga en samling science fiction-noveller sammen med Tor Åge Bringsværd. De to utga en rekke bøker sammen og fortsatte samarbeidet til tidlig på 90-tallet. I 2004 gjorde radarparet comeback med boka «Oslo 2084: Fire fortellinger om fremtidige forbrytelser».

De to er dessuten kjent for å ha skrevet manuskriptet til tre episoder av TV-serien om etterforskerne «Helmer og Sigurdson», som gikk på NRK på andre halvdel av 1970-tallet.

Jus- og dataekspert

Som jus- og dataekspert var Bing også i forkant av utviklingen og ble regnet som en internasjonal kapasitet.

Forholdet mellom kommunikasjon og jus var tema for doktoravhandlingen hans i 1982. Allerede samme år utga han ei bok med tittelen «Utfordringen: en bok om EDB, individ og samfunn».

Forholdet mellom den teknologiske utviklingen, enkeltmennesket og samfunnet ble det sentrale temaet i hans lange akademiske karriere i alle årene som fulgte.

- Kommer til å savne ham

- Vi blir mange som kommer til å savne han både faglig ogmenneskelig. Han har hatt betydning for så mange. Han var en veldig omsorgsfullog raus person, og det var veldig sårt å høre at han er død, sier Vigdis Moe Skarstein.

Hun tok over som leder for Kulturrådet etter Jon Bing i2000, og har sittet i flere utvalg sammen med Bing. Hun kjente ham godt.

- Jon Bing var en usedvanlig kunnskapsrik og klok kar. Han haddenye perspektiver på kultur, men kanskje aller størst har Bing vært framme iutviklingen av det digitale. Han var en visjonær i utviklingen av formidling avkunnskap, sier Moe Skarstein.

Hedrer Bing på Twitter

Flere kjente kulturpersonligheter hedrer Jon Bing på sosiale medier.

Blant annet skriver Thomas Seltzer dette på Twitter:

«RIP Jon Bing. En kjempe har gått bort. Vi hadde gleden av å ha ham med på Trygdekontoret en gang, det var stor stas, for en genuint kul fyr!»