To år etter at han sist fikk mediestorm for satire om innvandrere med «Vi fra andre» blåser det opp mot Hans Rotmo igjen. Asylsøkere sammenlignet med lopper og lus har fått flere til å plassere Rotmos retorikk med paralleller til 30- og 40-tallets Tyskland.

I radiodebatt denne uka hevdet Rotmo at å kry som lopper og lus er et vanlig norsk bilde for mengde, som gjerne brukes om store forsamlinger, for eksempel ved skirenn i Holmenkollen. Med mulig forbehold for hva slags kommentatorer Rotmo følger skifesten med fra Spania, låter det som fossroing fra et språklig bilde han hadde gjort lurest i å beklage.

Det vekker oppsikt når en tidligere høvding som Hans Rotmo synger ut på et vis som gjør at den gamle raddisen fra ytre venstre omfavnes av mennesker som målbærer holdninger forbundet med ytre høyre. Adresseavisens politiske redaktør, lederskribenten i Dagbladet og kommentatorer i VG og Dagsavisen har ristet i Rotmos retorikk, uten å finne forsonende trekk.

I kommentarfeltene på adressa.no og VG, samt på Facebook har Rotmo fått mye støtte. Nærmest massiv støtte kan det virke som, med lovnader om at folk skal kjøpe plata, i takksigelser for at han sier «sannheten». Er det slik at eliten fordømmer Rotmo, mens folket støtter ham? Det er snarere grunn til å spørre hvor folkelig, representativt kommentarfelt og nettavstemminger er. Nærmere 80 prosent av cirka 8500 stemmer på adressa.no støttet Rotmo. Har han dermed skrevet en ny slager?

Den nye plata er tredje såkalte «Sixpack» med sanger fra Rotmos nye orkester Trossetrua Band. Ukas debatt og den for to år siden, har ikke bidratt til at den nye musikken hans har fått stort publikum. Platene selges ikke fysisk. På strømmetjenesten Spotify har Rotmo færre lyttere enn ukjente debutanter med en viss vennekrets. Rotmos mest spilte Trossetrua-sang, «Vi fra andre» er strømmet drøyt 25000 ganger på snart to år. Det er omtrent like mye som Arnie «Skiffle-Joe» Norses nest største slager, «Kjerringa fikk staven». Det er mange ganger mindre enn de mest populære sangene fra Rune Rudbergs siste plate.

På YouTube har under 4000 hørt Trossetruas mest populære sang. Jonas fra Sogn som synger Coldplay a cappella har til sammenligning blitt sett av cirka 85000 på få uker. Medieoppmerksomheten har så langt ikke gitt de kontroversielle sangene til Rotmo stort publikum. Wimp kan melde om et oppsving de siste dagene. Foreløpig ikke mer enn at Trossetrua nærmer seg en 30. plass på lista over ukas mest strømmede album. Om han fortsatt hadde et stort publikum som hørte på musikken og sang eller spilte sangene på nachspiel eller i andre sosiale lag, hadde Rotmos provokasjoner hatt mer kraft.

Sånn er det ikke lenger. Hans elskede julesang «Vårres jul» har nærmere 900 000 avspillinger på Spotify. Selv den litt marginale Vømmøl-sangen «Dæven han ta» som «Svarte telt» er smidd rundt, har blitt spilt over 60000 ganger på Spotify. «Svarte telt» er foreløpig registrert med færre enn 1000 avspillinger. Før den passerer det, vil ikke Spotify gi eksakt tall.

Utbredelsen til innvandrer-sangene til Rotmo, viser at han har blitt en artist flere diskuterer enn lytter på. Mange diskuterer uten å ha hørt. For oss som faktisk har hørt de nye sangene hans, er deres beskjedne appell forståelig. På 70-tallet var det flere som likte musikken til Rotmo enn budskapet hans. Nå er det omvendt. Med utsyn fra Spania har han tatt rollen som vinterfuggel i sommerland.