Få, om noen, har oppnådd så mye med en sangstemme, en banjo og en gitar som 94-åringen som døde mandag. Han står for eksempel bak «We Shall Overcome», som på 60-tallet ble samlingssangen for engasjert ungdom over hele verden.

Bruce Springsteen og Little Steven sang den samme sangen under ettårsmarkeringen for tragedien på Utøya. Etterpå sang Lillebjørn Nilsen «Barn av regnbuen».

Også den er skrevet av Pete Seeger: «My Rainbow Race». Seeger sang selv denne sangen som en hilsen til alle nordmenn da han feiret sin 93-årsdag i New York i mai to måneder tidligere.

Seegers liv er et sammenhengende eventyr fra den dagen han begynte å opptre og samtidig en fortelling om de dramatiske endringene som skjedde i USA på 1900-tallet.

På 1950-tallet ble han dømt til fengselsstraff for «uamerikanske aktiviteter» og forakt for Kongressen, en straff som ble opphevet før han rakk å sone. Men han ble svartelistet, sammen med mange andre kunstnere, skuespillere og aktivister på venstresiden. Seeger var medlem av det amerikanske kommunistpartiet i noen år fram til 1949.

I 1994 fikk han USAs høyeste utmerkelse for kunstnere av Bill Clinton. I 2009, under innvielsen av Barack Obama som president, sto Seeger foran Det hvite hus og sang «This Land Is Your Land» sammen med Bruce Springsteen. Den er skrevet av Woody Guthrie, som Seeger begynte å opptre sammen med i 1940.

Seeger var flere tiår foran samfunnsutviklingen på mange områder. Blant mye annet var han en ivrig miljøforkjemper allerede fra slutten av 1960-tallet.

Musikalsk sett har han betydd mer enn mange i dag er klar over. For å sette det på spissen, kan man si uten Pete Seeger, ingen Bob Dylan.

Dylans tidlige karriere, da han lærte seg å skrive sanger, var helt avhengig av den amerikanske folkemusikktradisjonen. Etter at Woody Guthrie, Dylans største helt, havnet på sykehus i 1956 og aldri kom ut igjen, ble Seeger den største stjernen da folkemusikken fikk sin store blomstringstid, tidlig på 1960-tallet.

Joni Mitchell, Joan Baez, Leonard Cohen og flere som senere ble store stjerner, var blant folkemusikkens disipler. Mens Seeger holdt fast på folkemusikken helt til han døde, gikk de yngre artistene videre. Ved å tilsette rockens og bluesens rytmer, skapte de en ny sjanger.

Seeger selv var i starten ikke glad for utviklingen. Episoden på Newport Folk Festival i 1965, da den tidligere helt akustiske Bob Dylan plutselig opptrådte med et elektrisk band, er musikkhistorie. Seeger ble så opprørt at han truet med å hugge over ledningen.

Men Seeger godtok rocken etter hvert. I 1995 ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame som en av rockens viktigste, tidlige innflytelser.

I dagene framover vil vi nok få se at mange av de andre medlemmene i den samme hallen hyller Pete Seeger som en ledestjerne.