- De kommer med en vanlig stemme til Trondheim og sier «a», og når de er ferdig med studiene sier de «a» med knirkestemme, sier språkforsker Arne Kjell Foldvik om språkutviklingen blant Trondheims-studentene.

Den tidligere NTNU-professoren sier til NRK at knirkestemmen har vært på frammarsj i Norge lenge, og at unge jenter knirker med stemmen for å gjøre seg mer interessante.

Har du lagt merke til språkfenomenet? Skriv i kommentarfeltet under artikkelen.

«Vocal fry»

NRK skrev i dag om språkfenomenet «vocal fry», som har blitt en vanlig måte å uttrykke seg på i USA. Jenter «knirker» med stemmen når de snakker, og det skal ifølge NRK høres ut som en lavfrekvent, boblende lyd.

Realitykjendisene Kim Kardashian og Paris Hilton er blant knirkerne.

Journalist og blogger Chioma Anugweje kaller knirkestemmen for Hollywoodstemmen, og mener at den har blitt mer utbredt blant norske jenter de siste to årene. Spesielt blant bloggere.

- Den brukes når de ønsker å snakke om noe som betyr veldig mye for dem, men som de ønsker å presentere som noe dagligdags, sier Anugweje til NRK.

Se Youtube-videoen om «vocal fry» øverst til høyre.

- Del av en framtoning

Språkforskeren sier imidlertid at knirkestemmen ikke er noe man bestemmer seg for å ta til seg.

- Det er en del av en framtoning. Ofte vil man være som de man beundrer og solidariserer seg med, og da plukker man egenskaper hos dem opp, sier han.