Først i mai vil man igjen kunne høre toner strømme ut fra Steinmeyerorgelet, et av Europas største konsertorgel. Restaureringen av Nidarosdomens store katedralorgel har foregått siden 2012. Nå gjenstår bare stemming og intonering av instrumentet. Arbeidet krever fullstendig stillhet i kirken.

Snart blir det også litt stillere for prosjektleder Per Fridtjov Bonsaksen, som har ledet restaureringen de siste årene.

- Det blir veldig godt å få det ferdig. Å, så godt det skal bli. Det har vært morsomt å være med på arbeidet, og nå blir det morsomt å avslutte det. Det jobbes intenst for å få ferdig orgelet. Hver eneste pipe blir behandlet for å få den lyden man vil ha. Det er et meget hårsårt type arbeid, sier Bonsaksen.

«Fortfilmen» av monteringen av Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen, starter 58 sekunder ut i videoen øverst i artikkelen.

Håper på avspasering

I midten av mai vil Steinmeyerorgelet være helt ferdig restaurert og tilbakeført til sin originale tilstand fra 1930, og byens befolkning og andre interesserte inviteres til innvielsen.

Samtidig som Bonsaksen har ledet prosjektet i Nidarosdomen, har han skrevet en bok om orgelets historie, som også skal være klar i mai. Han har med andre ord ikke hatt mye fritid i det siste.

- Det har vært spesielt krevende etter jul. Men vi er ikke helt ferdig i mai heller. Siste del av prosjektet er å montere et kororgel, som kommer om ett år. Det blir på langt nær så krevende som Steinmeyerorgelet, så da blir det muligheter for litt avspasering, heldigvis.

Innsamlingsaksjon

Restaureringen har vært kostbar. Nidaros domkirke og Vår Frue menighet har påtatt seg ansvaret for å delfinansiere orgelrestaureringen, og har satt i gang en kronerulling for å få dekket utgiftene. Alle kan bidra, og man har også mulighet til å kjøpe en symbolsk orgelpipe til 1000 kroner per pipe.