Etter fire dager med øsende regnvær tittet sola fram og satte en uventet glans på showet akkurat da alle stjernene søndag kom til den røde løperen ved Dolby Theater.

Steve McQueens film er et historisk drama om en fri, svart mann som blir bortført og gjort til slave i de amerikanske Sørstatene på 1800-tallet.

Filmen, som allerede hadde vunnet Golden Globe, slo ut åtte andre nominerte filmer, blant dem «Gravity», hvis mexicanske regissør Alfonso Cuadron fikk prisen for beste regissør.

De to prisene for beste skuespiller gikk til Cate Blanchett for rollen som en sosietetskvinne som faller når mannen blir arrestert i Woody Allens «Blue Jasmine», og til Matthew McCounaghey som spiller en homofob hivsmittet cowboy i «Dallas Buyers Guide».

Den dansk-norske dokumentarfilmen «The Act of Killing» gikk imidlertid glipp av en Oscar. Prisen for beste dokumentar gikk i stedet til «20 Feet from Stardom».

Rockemusiker

De første Oscar-prisene som ble delt ut på søndagens stjernespekkede show gikk til favoritter som Jared Leto, Frost og Lupita Nyong'o.

Rockemusikeren Jared Leto hyllet folk både i Ukraina og Venezuela da han ble tildelt prisen for beste mannlige birolle for sin rolle i «Dallas Buyers Club».

I filmen spiller han en transvestitt som slår seg i lag med en den homofobe Ron Woodruff for å skaffe medisiner til andre hivsmittede.

Prisen for beste kvinnelige birolle gikk til den kenyanske skuespilleren Lupita Nyong'o for sin tolkning av slaven Patsey i «12 Years a Slave».

I klassen for animasjonsfilmer var det Disney-produksjonen «Frost» som stakk av med prisen.

Prisen for beste utenlandske film fikk den italienske filmen «Den store skjønnheten». I den klassen nådde danske «Jagten» ikke opp.

Men den danske kortfilmen «Helium» vant prisen i sin klasse.

Sola varmet

Den glitrende filmmønstringen lå an til å drukne i regnvær som kulminerte med en regelrett storm i Los Angeles søndag formiddag.

Men etter fire dager med regn tittet sola fram igjen akkurat da verdens fremste stjerner søndag ettermiddag begynte å strømme til Dolby Theater i Hollywood for kveldens Oscar-show.

Komikeren og TV-stjernen Ellen DeGeneres var vert for det tre timer lange showet, som er nummer 86 siden starten og den viktigste begivenheten for filmfolket i USA.

Nysgjerrige folkemengder var på plass og jublet da de mest kjente stjernene i sine motekreasjoner kom ut av limousinene sine og gikk opp den røde løperen til teateret.

Blant de første til å spasere over den ennå klissvåte løperen mens solstrålene skinte i glitter og stas, var Brad Pitt, Amy Adams i Gucci-blått, Jennifer Lawrence og Leonardo di Caprio.

Matthew McConaughey ble årets beste mannlige hoverolle. Foto: NTB scanpix
På grunn av øsende regnvær var Oscar-statuer ved inngangen til Dolby Theater i Hollywood dekket av plast. Men like før stjernene ankom søndag kveld, tittet sola fram. Foto: NTB scanpix