–Jeg har alltid syntes at det ville være morsomt å ta bilder av dronningen. Nå lot det seg endelig gjøre, sier Mette Tronvoll.

Fotokunstneren som opprinnelig kommer fra Trondheim har tatt bilder i flere verdensdeler og har lenge hatt en internasjonal karriere. Nå beveger hun seg hjemover. Hun åpner to utstillinger med norske motiver i løpet av denne uka.

I Nasjonalgalleriet i ettermiddag skal dronning Sonja selv være tilstede når Tronvoll åpner utstillingen med bilder av henne. Deretter får publikum se resultatet av Tronvolls fotografering på Svalbard i Galleri K fredag.

De fire bildene av dronningen som blir stilt ut, ble tatt på Verdens Ende på Tjøme i fjor sommer. Dronningen sitter på svaberg som er badet i varm, gyllen kveldssol.

Sammen i Vietnam

–Jeg har møtt dronningen tidligere. For noen år siden var jeg en av fem kunstnere som var i Vietnam samtidig med henne. Når hun stilte opp til portrettfotografering, har det nok sammenheng med at vi har en felles interesse for kunst. Det var kunsthistoriker Karin Hellandsjø som sørget for at det gikk i orden, sier Tronvoll.

Hun brukte lang tid på forberedelsene og valgte ut stedene der hun ville fotografere dronningen etter en grundig befaring. Portretter av kongelige er sjelden tatt ute i naturen på denne måten.

Hardt arbeid for begge

–Selve fotograferingen var hardt arbeid for oss begge. Jeg hadde markert stedene der jeg ville fotografere henne med kvister, og vi gikk sammen for å finne dem, forteller Tronvoll.

–Var det spesielle sider ved dronningens personlighet du var ute etter å vise fram?

–Nei, jeg forsøker å være fordomsfri når jeg tar slike portretter og er åpen for å ta imot det som finnes. Bildene dokumenterer situasjonen og mitt møte med henne, og det er alltid slik at kameraet ser mer enn øyet. Jeg arbeidet på samme måte som jeg gjør med alle modeller. Forskjellen er at dronningen er mer profesjonell enn de fleste. Hun er en flott dame, både når det gjelder utholdenhet og skjønnhet.

Dragning mot det arktiske

Svalbardutstillingen inneholder en helt annen type bilder, både portretter og landskapsfotografier. Etter at Mette Tronvoll fotograferte på Grønland for noen år siden, har hun fått det hun kaller en dragning mot det arktiske. Hun har besøkt Svalbard tre ganger de to siste årene.

–Det er karrige landskap både på Svalbard og Grønland. Ellers er de ganske forskjellige steder. Mens Grønland har en urbefolkning, hører mennesket egentlig ikke hjemme på Svalbard, som er isbjørnenes land. De fleste bildene som blir stilt ut, tok jeg i Ny Ålesund, som har tradisjoner med gruvedrift. I dag har Norsk Polarinstitutt og flere andre land forskningsstasjoner der. Utstillingen formidler det jeg opplevde. Jeg forsøker å gjenskape inntrykkene jeg fikk, sier Tronvoll.

Vil dokumentere Norge

Etter at hun flyttet fra Trondheim og studerte fotografi og arbeidet i New York, har Mette Tronvoll hatt en omfattende internasjonal karriere. Hun er innkjøpt av institusjoner som Metropolitan Museum of Art, Moderna Museet og Nasjonalmuseet og har stilt ut i en rekke land.

Hun har gjennom hele karrieren utmerket seg med portretter, men har også fotografert på steder som Grønland, Mongolia og i Sør-Japan.

–Nå har jeg begynt med Norge. Jeg tok bilder på Dagali som resulterte i Dagalisuiten. Nå har jeg vært på Svalbard og fotografert dronning Sonja. Jeg vil gjerne arbeide videre med å dokumentere Norge i oljealderen, sier hun.

Verdens Ende: Mette Tronvoll fotograferer dronning Sonja på Verdens Ende på Tjøme sommeren 2013. Nå er bildene blitt utstilling. Foto: NASJONALGALLERIET
Velvillig: Dronning Sonja stilte velvillig opp for fotograf Mette Tronvoll i fjor sommer. Nå er bildene blitt utstilling. Foto: METTE TRONVOLL
Svalbard: Mette Tronvoll har besøkt Svalbard flere ganger de siste årene. Bildene derfra blir vist på en utstilling i Galleri K i Oslo fra fredag. Foto: METTE TRONVOLL
Profesjonell: - Dronningen er en profesjonell modell å jobbe med. Hun er en flott dame, sier fotokunstner Mette Tronvoll. Foto: GORM K. GAARE