Denne meldingen la Klaus Sonstad ut på Facebook. Foto: Facebook (skjermdump)

«Klaus på kanten», hvor Klaus Sonstad oppsøkte småsteder i Norge og stuntet et standupshow basert på inntrykkene og møtene med bygdefolket, gikk i to runder på TV2 i fjor. Programmet hadde gode seertall med rundt 400 000 seere hver gang og fikk fine anmeldelser, blant annet sekser på terningen i VG. Men da nominasjonene til den norske tv-bransjens prisutdeling Gullruten ble kjent i dag, var ikke Sonstad blant de nominerte.

«Da er det ledig en billett Trheim – Bergen t/r 9.-10. mai. Du kan også få overta bestillingen på en diger suite på Radisson Blue Royal Hotel Bryggen, samt en forhåndsordre på 25 flasker Bollinger champagne og fem kasser øl samt nattmat til alle gjestene på nachspielet etter seieren», skrev Sonstad på sin egen Facebook-profil.

– Man er nødt til å ha litt humor på sånne ting. Det er folket man lager tv for, men når nominasjonene kommer bryr man seg et kvarters tid. Da er det bedre å skrive noe humoristisk enn å gå den andre veien, sier Sonstad som ikke ønsker å utdype meldingen utover det.

-Lite å klage på

«Sonstad er nemlig mesterlig i møtet med folk. Han kan sjarmere en gråstein, og det er knapt en scene i første episode der ingen ler. Likevel blir det aldri krampaktig», skrev Adresseavisens anmelder etter tv-premieren i fjor vår.

Et av stedene han besøkte var Namsskogan hvor Ukeadressa fulgte innspillingen.

«Hvis du noen gang lurte på hva «feelgood» betyr i TV-sammenheng, bør du se dette programmet. Da lurer du ikke lenger. Som TV-seer sitter i hvert fall jeg igjen med bare gode følelser. Gode følelser for Klaus, og gode følelser for menneskene som han møter på sin vei på disse 11 småstedene han besøker», fastslo VGs anmelder Jørn Pettersen.

– Det er det beste jeg har gjort på tv rent opplevelsesmessig og for mitt vedkommende som programleder. Vi fikk veldig fine anmeldelser og hadde OK seertall. Det er lite å klage på, fastslår Sonstad, som gleder seg over at «Kari Traa-leikane» er nominert. Sonstad er medeier i Ferrytale som hadde ideen bak reality-serien.

TV2 avgjør

Tilbakemeldingene fra bygdefolk og tv-seere har vært enorm, og mange ønsker seg et besøk av programledere, komikeren og skribenten. «Helt herlig!!! Håper på flere sesonger med deg på kanten Du får ta turen til Løten!!!», skrev en av programmets tilhengere på Facebook i høst. Men Sonstad kan ikke love en oppfølger på «Klaus på kanten».

–Jeg så heldig at jeg har kontrakt med TV2, det er de som til sist avgjør hva jeg skal gjøre. Jeg ville ikke sagt nei til å dra ut en tur til, for dette programmet har vært ekstraordinært i forhold til tilbakemeldinger. Men for en tv-kanal er det mange ting som spiller inn i slike avgjørelser. Vi er uansett veldig fornøyd med det vi har gjort, og ønsker alle de nominerte lykke til, sier Sonstad.

«Klaus på kanten» fikk Adresseavisens UtAwards-pris for beste tv-program i 2013 og programmet ble nominert til Komiprisen 2013. Sonstad var også blant de nominerte til «Årets bygdeprofil» av avisa Nationen i fjor. Programmet er en norsk versjon av danske «Gintberg på kanten» med Jan Gintberg som programleder.