– Fra jeg var liten og gjennom ungdomstida har bøkene betydd veldig mye for meg. Jeg leser nesten like mye bøker nå som da jeg var barn, så det har betydd nesten like mye for meg jevnt hele livet, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Hun har unektelig et intenst forhold til litteratur:

– Det å lese, de indre bildene det skaper, de følelsene det fremkaller, har gjort meg til et bedre, klokere og mer reflektert menneske. Først og fremst har historiene vært mitt fristed, sier hun.

– For meg har bøkene vært et hjem.

Tirsdag og onsdag er hun på en litterær reise med Nordlandsbanen fra Bodø til Stjørdal. Toget hennes skal innom sju stasjoner på to dager, og bibliotekvogna er åpen for alle.

Barnas opplevelse

Litteraturreisen startet tirsdag morgen i Bodø, der kronprinsessen fortalte litt om reisens formål og litteraturens betydning. Hele reisen er lagt opp med hennes forhold til bøker livet gjennom som utgangspunkt. I tillegg til skuespiller Frank Jørstads framførelse av Petter Dass' hyllest til Nordland, leste forfatter Elin Lind novellen med den passende tittelen «Langt fra i rute».

Første to stopp var Fauske og Rognan. Tema på de to stasjonene var henholdsvis barnelitteratur og ungdomslitteratur og betydningen bøkene har for å oppdage seg selv.

I et rom, i et hus

På Fauske stasjon fortalte kronprinsessen følelsesladet om leseopplevelsene fra barndommen, om hvordan forfatteren Finn Carling betydde mye for henne med sin selvbiografiske bok «I et rom i et hus i en hage» som han leste på barne-TV og hvordan tanta hennes sikkert hadde like stor glede som barna av å lese Roald Dahls «Charlie og sjokoladefabrikken» høyt for lille Mette-Marit og brødrene.

Hun fortalte også hvordan hun som kronprinsesse og mor leste de to siste kapitlene i «Brødrene Løvehjerte» av Astrid Lindgren for sønnen Marius i tiden rundt prinsesse Ingrid Alexandras fødsel.

På perrongen i Fauske og Rognan sto skole- og barnehagebarn og hutret mens kronprinsessen fortalte fra sin barndom i bøkenes verden. Noen av dem trakk inn i bibliotekvogna der de på kronprinsess Mette-Marits bokhylle kunne se bøkene som har betydd mye for henne. Over høyttalerne på toget lød stemmen til kronprinsessens mor, Marit Tjessem, som leser høyt fra Anne-Cath. Vestlys «Lillebror og Knerten».

Reise i bok

Som selvutnevnt «dedikert bokorm» er denne turen noe kronprinsessen har gledet seg til lenge. Da hun ble sykmeldt i fjor høst, måtte turen legges på is, men det var aldri tvil om at kronprinsesse Mette-Marit ville gjøre sitt beste for å få gjennomført den.

Selv sier kronprinsessen at hun leser overalt, mye forskjellig og av og til for fort.

– Jeg lever meg så mye inn i en bok at ingen får tak i meg. For meg er det litteraturens gave. Gjennom den forstår jeg meg selv og livet mitt bedre.

Lesegleden har smittet over på barna:

– Vi leser hver dag. Jeg er opptatt av at barna selv skal få velge det de vil lese. Og så prøver vi å passe inn de bøkene som vi syns er viktig innimellom, de som vi har hatt glede av, sier hun.

Dagens endestasjon er Mosjøen, dit litteraturtoget med bokkafé og bibliotekvogn etter planen ankommer klokka 17.35. Her blir det også et lengre kulturprogram, der alt fra sørsamisk språk og litteratur til Twitter-diskusjon står på programmet.

Onsdag fortsetter reisen, med stopp i Steinkjer før endestasjonen Stjørdal.

Blomstergutten Øyvind Præsteng Larsen (4) kjente seg «krøllete» i magen før han skulle treffe kronprinsessen tirsdag morgen. Foto: NTB SCANPIX
- Først og fremst har historiene vært mitt fristed, sa kronprinsessen om sitt forhold til å lese. Foto: NTB SCANPIX
Litteraturtoget startet fra Bodø i dag tidlig, og har stopp i Steinkjer i morgen før endestasjonen Stjørdal. Bibliotekvogna er åpen for alle. Foto: NTB SCANPIX