Russerevysjangeren er ufortjent utskjelt og svartmalt. Russerevyhumoren blir beskylt for å være enkel, billig og vulgær, med en altfor stor trang til billige poenger og løsninger.

Kattarussens fire framsyninger av revyen «Katta på 140 tegn» denne helgen er bevis på det motsatte. Med herlig ungdommelig overmot, talent og velskrevne tekster viser de at våre rød- og blåkledde unge kan servere god komikk med sjarme og store mengder spilleglede. Det ble bare litt vel mye. De har hatt 140 ideer, og brukte omtrent samtlige.

Mye er morsomt. Vi får en intelligent parodi på Shakespeares «Romeo og Julie», der Romeo er en full klyse fra Thora Storm med hårgele og slipset rundt hodet, og Julie er en feministisk svermer fra Katta.

En lengre sketsj om Operasjon Dagsverk byr publikum på KUK (Kattas UkuleleKlubb), bandet Provisorisk Audio som spiller «Wolfgang Amadeus Mozart vs. Synergi of the Universe Art Pop», og forrykende festlig mannlig ballett skråstrek dupstep.

I revyens andre halvdel søker tidligere Øienelever seg over fra Thora Storm til Katta.

- Har du sett linjene de har på Thora Storm? De har formgivning, som eleven sier med vemmelse.

Også presentasjonen av klubben Kattas Ignorerte Røykere («40 % av elevene, 30 % av lærerne og 100 % av renholdspersonalet røyker!») er morsom.

Problemet til Kattarussens revy er at den er 40 minutter for lang. «Katta på 140 tegn» tikker inn på 140 minutter, inkludert pause. Det er lenge for komikk. Det er krevende å fylle så mange minutter med moro. Det burde vært strammet inn både på antall nummer og det enkelte innslags mengde tekst.

Revygjengen burde hørt på læreren som i en av sketsjene ber om kortere tekster.

Russen bør likevel være stolt av det de presenterte denne helgen. Det er krevende å lage revy. Her var det mye å le av, masse å glede seg over.

Kattarevyen var byens andre og siste revy dette året. Byåsen vgs. spilte revyen «Rus(s)a på livet» i starten av mars. De to revyene var ganske ulike. Byåsenrussen bedrev kjepphøyt gjøn med de øvrige gymnasene, var frekke i tonen og hadde høyere tempo.

Byåsen var partyrevyen. Kattarevyen var mye mer intelligent i sin humor.Kunstnerisk seier til Katta. Komisk seier til Byåsen. Revyseier til Trondheim by.

Årets russekull beviser at russerevyhumor ikke er forferdelig. Ordet «russerevyhumor» finnes ikke engang i bokmålsordboka. La oss herved begrave det en gang for alle.

Twitter er Katedralskolens «wrecking ball» i Kattarussens revy denne helgen. Foto: Anders Holstad Lilleng
Kattarussen og revysjef Mathias Traaseth Lillegraven mottok velfortjent applaus og konfetti etter endt forestilling. Foto: Anders Holstad Lilleng