I programmet «Kisten» på NRK planlegger kjente norske personer sin egen begravelse.

Med en likkiste på taket av en Fiat Micro 500 kjører programleder Namra Saleem rundt for å for å besøke kjente personer, og snakke med dem om døden.

Første stopp er hos D.D.E.-vokalist Bjarne Brøndbo.

Bar sin egen kiste

- Hele settingen var absurd. Det å bære «sin egen» kiste rundt omkring, på bilopphuggeriet, kjøre gjennom Skage Sentrum med kisten på taket... Og å bære kisten inn i Skage Kirke der jeg ble konfirmert. Det var helt utrolig spesielt, sier Brøndbo.

Prosjektleder Nils Gelting Andresen beskriver programmet som en serie av portretter, med en litt uvanlig inngang.

- Man går nærmest hypotetisk inn på slutten av livet til hver enkelt og betrakter livet derfra. Da dukker det opp litt andre spørsmål enn hva de er vant til. Som hva de tenker som sin egen død og begravelse, livssyn og om hvordan de vil bli husket, sier han.

- Døden kom nær

Brøndbo sier han syntes programmet virket spennende, og ikke minst utfordrende, både for sin egen og publikums del.

- Vi snakket om livet og de valgene vi tar gjennom livet, hvordan jeg vil bli husket, og hvem som har formet meg.  Kort sagt: livet, døden og kjærligheten. Det essensielle, sier Brøndbo, som også synes temaet ble noe ubehagelig.

- Døden kom veldig nær og ble veldig konkret i denne settingen.

Ingen slipper unna

En av oppgavene kjendisene får er å pynte sin egen likkiste. Ettersom opptakene til serien ble gjort for et år siden, har Brøndbo vage minner fra akkurat denne seansen. Men han husker han skrev navnene til sin mor, kona Lise og barna deres.

Den 19. september fyller D.D.E.-vokalisten 50 år. Han merker at døden er noe han må forholde seg til.

- Ingen slipper unna døden. Jeg tenker vel like mye på om jeg er den som skal miste dem jeg er glad i og selv sitte igjen ensom i sorgen.

- Egen død har fram til nå vært litt utenkelig. Jeg har liksom ikke hatt mulighet til å sette av tid til døden ennå, den får komme når den kommer, sier han.

Ville ikke prøve kista

Alle som deltar i serien får også tilbud om å «prøveligge» sin egen likkiste. Det takket Brøndbo nei til.

- Jeg har heller aldri prøvesittet en rullestol. Jeg er litt overtroisk når det kommer til slike ting.

De fem andre som portretteres i serien er Thomas Seltzer, Fam Irvoll, Ingeborg Moræus Hanssen, Wasim Zahid og Jarle Andøy.

Frykter ikke reaksjoner

Prosjektleder Gelting Andresen tror ikke folk vil reagere negativt på serien. Tvert imot.

- Ikke når de har sett programmet. Jeg håper det fører til at folk får et nytt syn på de vi møter. Kanskje vil de tenke over hva de selv ville ha svart, og hvordan de selv kunne lagt opp sin begravelse.

Premiere på NRK1 mandag 21. april klokken 22.30.

I første episode av NRK-programmet «Kisten» kjører programleder Namra Saleem og Bjarne Brønbdo rundt i Skage med en kiste på taket og snakker om døden. Foto: NRK
NRK møter Brøndbo på bilopphuggeriet hans på Skage utenfor Namsos. Der pynter 49-åringen sin egen likkiste slik han ser den for seg i sin egen begravelse. Foto: NRK