Device 6 er unikt og ulikt alt annet du finner på App Store.

Year Walk

iOS

«Year Walk» er tittelen på dette svenske Iphone / Ipad -spillet fra  Simogo («Bumpy Road»), et spill som hever seg langt over det meste som finnes på App Store.

«Year Walk» tar utgangspunkt i svenske myter og sagn og lar spilleren ta en «årsgång» rundt på den svenske landsbygda tidlig på 1900-tallet. Resultatet er både skremmende og helt unikt i spillsammenheng.  Å «gå årsgång» betyr å gi seg ut i skogen på jakt etter en visjon om hva fremtiden vil bringe. Som regel betydde dette møter med både huldra, bäckhästen, mylingen, kyrkogrimen og andre skumle skapninger. Var du heldig så kom du til bake fra din årsgång med uten varige sår på sjelen og sinnet.

«Year Walk» er kanskje like mye et kunstnerisk digitalt uttrykk som det er et «spill» i tradisjonell forstand. Uansett så er det et imponerende stykke åndsverk. En opplevelse som vil bli tolket forskjellig fra alle som spiller det. En påskekrim ( eller skal vi si «påskegrøss»)  i ordets rette betydning.

Device 6

iOS

Om «Year Walk» er det skumleste du kan oppleve på smarttelefonen / padda di, så er «Device 6» det mest originale. Delvis bok, delvis interaktivt mysterium, men fullstendig overlegent alt annet. Du våkner opp på en øy som formelig oser av James Bond -atmosfære ala 1960-tallet. Du er Anna, en person som ikke husker noe som helst annet enn sitt eget navn. Hvordan er du havnet her? Hva gjør du her? Og hvorfor i all verden trenger du et speil for å spille dette spillet?

«Device 6» er noe helt for seg selv. Du trenger både tid og tålmodighet for å trenge til bunns i mysteriet. Kanskje til og med så mye tid at hele påska er gått før du har fått tid til å gå på ski i det hele tatt.

Monument Valley

iOS

«Monument Valley» er det ferskest spillet på denne listen. Det er også det vakreste. Spillet tar utgangspunkt i prinsessen Ida som må navigeres gjennom en rekke M. C. Escher-aktige landskap der perspektiver og former hele tiden forandrer seg. Ikke et «påskekrim» -mysterium i tradisjonell forstand. Mer som et interaktivt 3D-kryssord for hjernen. Men vi tar med «Monument Valley» på denne listen uansett, rett og slett fordi det er et av de beste spillene tilgjengelig for iOS - uansett sjanger.

 Phoenix Wright: Ace Attourney

iOS

Dette spillet er opprinnelig laget for Nintendo DS. Når du nå kan laste det ned for Iphone og Ipad, betyr det at du får valuta for pengene så det holder. «Phoenix Wright: Ace Attourney» har gjort braksuksess i hjemlandet Japan. Ikke så rart, for spillet er et klassisk rettssalsdrama der du spiller aktoren Phoenix som både må avsløre hull i vitneforklaringer og bedrive litt detektivarbeid på si. Dette er mange, mange timer med førsteklasses underholdning.

Broken Sword - The Smoking Mirror: Remastered

iOS / Android

Spillutvikleren Charles Cecil er en av de ytterst få som fortsatt lager klassiske pek-og-klikk-spill. App Store kan by på to av hans aller beste utgivelser fra 90-tallet. Det første spillet i «Broken Sword»-serien kom først for Iphone i 2010, men vi våger å påstå at oppfølgeren «Broken Sword – The Smoking Mirror: Remastered» er hakket bedre. Flerfoldige timer med klassisk «whodunit». Om «Phoenix Wright» kan sammenlignes med råtassen Harry Hole, er «Broken Sword» spillverdenens svar på Georges Simenons Maigret.

1112 - EPISODE 1, 2 & 3

iOS

Om du synes at rettssalsdrama og klassiske mordmysterier blir litt for trauste greier, kan «1112» være midt i blinken for deg. Spillet tar utgangspunkt i hvordan moderne tv-serier er bygd opp, og serverer en krim-lapskaus av elementer som er som snytt ut av nesa til «C.S.I.: Crime Scene Investigation». At hovedpersonen i spillet er en karakter som ligner mistenkelig mye på Johnny Depp i filmen «The Ninth Gate» (1999), er vi rause nok til å tilskrive tilfeldighetene. «1112» består så langt av tre episoder. De to siste er de beste, men du trenger å ha spilt deg gjennom eneren.

The Secret of Monkey Island

iOS

Denne tar vi med kun fordi det faktisk finnes mennesker der ute som aldri har spilt denne klassikeren over alle klassikere. Ikke et krimmysterium i begrepets riktige betydning, men likevel en gåte du skal løse. «The Secret of Monkey Island» regnes som et av tidenes morsomste spill og ble laget av Lucasfilm Games allerede i 1990. Versjonen du får på App Store har ny grafikk og lyd. Denne ler du høyt og lenge av. En vaskeekte klassiker.

The Room 1 & 2

iOS / Android

«The Room» har vært å finne på toppen av alle nedlastinglister både for iOS og Android i mange måneder nå. Og ikke ufortjent. Dette «lukket-rom» -mysteriet er både usedvanlig godt laget og ekstremt underholdende. Om du på tampen av 1990-tallet spilte spill som «Myst» eller «Raven» så burde du føle deg hjemme. Vi snakker om et klassisk «pek-og-klikk» spill her (vel, to faktisk).

Superbrothers: Swords & Sworcery EP

iOS / Android

Dette spillet rasket med seg alt som fantes av priser i 2011. Ord som «nyskapende», «elegant» og «fantastisk» kommer gjerne som perler på en snor når du treffer noen som vil anbefale denne tittelen. Laget som et gammeldags 8-bits spill, men «S:S&SEP» er alt annet enn det. Spillmekanismene utnytter den trykkfølsomme skjermen på Iphone og Ipad til det fulle. Og hva historien angår, klarer du ikke å legge dette fra deg. Det går fra merkelig til surrealistisk. App Stores svar på «Twin Peaks».