Ifølge en utredning som nå er under arbeid og ble bestilt av den forrige regjeringen i 2012, er det langt høyere summer som skal til om Nationaltheatret skal beholde sin nasjonale og internasjonale posisjon som en av landets ledende scener for teaterkunst, melder NRK.

I 2012 satte Statsbygg en prislapp på 900 millioner kroner for å ruste opp Nationaltheatret, skriver Aftenposten i dag.

Landets største teater har fuktskader, slitasje og utdaterte tekniske anlegg, i følge en tilstandsrapport fra Statsbygg.

Kulturdepartementet ba derfor Statsbygg gjennomføre nye og grundigere analyser av bygget, og med det vurdere om det er behov for rehabilitering.

Tre alternativ

NRK erfarer nå at denne rapporten, som snart er ferdig, viser ulike alternativer til hvordan oppussing og rehabilitering kan gjennomføres – og hva det vil koste. De to billigste alternativene, som kun innebærer at bygningen, slik den er i dag, oppgraderes til en akseptabel standard, koster rundt én milliard kroner.

Det dyreste alternativet er å erstatte dagens scener, Malersalen, Amfiscenen og Torshovteatret, med et nytt teaterhus. Dette alternativet er anslått å koste nesten fem milliarder kroner.

Teatersjef Hanne Tømta vil ikke uttale seg om prisen til NRK, og viser til styret ved Nationaltheatret. Kulturminister Thorhild Widvey sier saken vil bli behandlet når departementet har mottatt den ferdige konseptvalgutredningen, hvor alternativene er kvalitetssikret på vanlig måte.

- Det er ikke naturlig for meg å gi uttrykk for vurderinger og synspunkt før disse dokumentene foreligger, sier hun.