Med programmer som «Bergensbanen minutt for minutt» og «Hurtigruten minutt for minutt» er såkalt sakte-TV blitt en farsott som er blitt lagt merke til langt utenfor Norge. Nå tar TV 2 konseptet til nye høyder. Bokstavelig talt.

I løpet av 19 dager skal Hjeltnes fly seerne til samtlige flyplasser i Norge som er åpne for passasjertrafikk – fra Kristiansand i sør til Honningsvåg i nord – mens absolutt hele turen blir filmet.

– Dette er ikke slow-TV, men fast-TV, spøker Arne Hjeltnes under lanseringen på Gardermoen.

Utfordrende

Konseptet blir en av TV 2s største og mest kompliserte produksjoner noensinne. Med Hjeltnes i copilotsetet minst seks timer hver dag, skal det flys høyt og lavt mellom til sammen 50 flyplasser.

Ved 15 av dem skal det i tillegg arrangeres show på kvelden med gjester og høydepunkter fra hver dagsetappe. Underveis vil helikopteret sveipe over ulike begivenheter som blir arrangert for anledningen, med innlagte stopp der vi blant annet får se programlederen snakke med folk og smake lokale spesialiteter. Av tekniske årsaker blir hver etappe sendt dagen etter, men absolutt alt blir filmet og lagt ut på TV 2s nettsider, mens det blir vist redigerte kveldssendinger på TV 2.

– Jeg tror nok dette blir noe av det mest utfordrende jeg har gjort som programleder. Ikke bare skal jeg formidle utrolig mye informasjon, men jeg skal jo være høyt og lavt dagen lang, hver dag. Heldigvis lider jeg ikke av flyskrekk, spøker Hjeltnes.

Film selv

Helikopteret blir utstyrt med det siste innen såkalt 360-teknologi. Man monterer et kamera under helikopteret som vil filme kontinuerlig i alle retninger. Via nettet vil du ikke bare kunne følge med på alt som skjer, men også zoome inn på hytta eller kompisene som for anledningen står på en fjelltopp og vifter med armene.

– Folk vil kunne sitte hjemme i stua og styre bildet med pekefingeren – enten på datamaskin, mobilen eller nettbrett. Ser du noe interessant, kan du «knipse et bilde» og legge det ut på for eksempel Facebook, sier nyhets- og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther.

Når maratonsendingen er over vil man sitte igjen med Norges største videoarkiv over Norge sett fra luften.

– Vi forventer enorm interesse rundt dette – også i ettertid. Tenk deg bare hva et slikt materiale vil kunne bety for norsk reiseliv. Man vil kunne studere det norske landskapet i detalj fra hvor som helst i verden. Og Norge kledd i mai- og junidrakt er jo uovertruffent, sier Årsæther.

– Bli med

Ideen til programmet fikk Hjeltnes og firmaet Creuna – der Hjeltnes er administrerende direktør – for rundt to år siden. Siden har det vært full jobb med å få på plass både det teknologiske som gjør det hele mulig, samt den kompliserte logistikken. Sistnevnte har Avinor vært en viktig støttespiller for å få til.

Helikopteret letter fra Gardermoen 18. mai og vil være i luften nesten daglig fram til 5. juni. Selv om «Fly med oss» vil by på en lang rekke innslag og avtalte møter, håper Hjeltnes på stor interesse og oppfinnsomhet blant folk på bakken underveis.

– Dette blir utrolig morsomt. Ta på deg bunaden og finn en fjelltopp, eller finn en fjelltopp og ta av deg bunaden, for den saks skyld. Ser du helikopteret, så ser helikopteret deg, legger Hjeltnes til