«Location, location, location» er kjent som topp tre på eiendomsmeglernes prioriteringsliste. Men også i filmbransjen har plassering uhyre mye å si. Nettopp det er en viktig  årsak til at Midtnorsk filmsenter og Filminvest Midt-Norge inviterte internasjonale produsenter på båt- og helikoptertur i hele Trøndelag lørdag. Turen gikk fra Trondheim til Råkvåg i en hurtig gummibåt. Videre dro filmfølget til Stokkøya, Inderøy og Røros med helikopter.

Willis-bror vil til Trøndelag

Amerikanske David Willis er med på trøndelagsrundturen. Produsenten er lillebroren til hakket mer kjente Bruce Willis, kjent fra Die Hard-filmene. David har selv produsert «Die Hard i New York», «Udødelig våpen» og «Hostage». Denne gangen planlegger Willis et ungdomseventyr plassert i – nettopp – Trøndelag.

- Vi er i planleggingsfasen av en film som heter «Snow Treasure». Det er en historisk film som er plassert under tyskernes okkupasjon av Norge, forteller Willis mens han varmer seg etter den kjølige båtturen over Trondheimsfjorden»

Filmen er basert på en roman av forfatteren Marie McSwigan som kom ut allerede i 1942.

- Den handler om unger i elleve-tolv-årsalderen som smugler gull forbi nazistene til Amerika. De frakter gullet på sleder ned til havna, forteller Willis.

- Det er vakkert her

Amerikaneren mener Trøndelag vil være det perfekte stedet å spille inn filmen.

- Da vi spaserte i Trondheim fredag kveld så jeg filmen for meg. Vi trenger fjord, fjell og snø. Det har denne regionen mye av, sier Willis som bare har lovord å ytre om landsdelen.

- Det så mye vakkert her. Det meste jeg ser ville fungert i filmen.

«Snow Treasure» vil, ifølge Willis, legge igjen anslagsvis 20-25 millioner kroner i regionen hvis innspillingen havner i her.

- Nøye plukket ut

Ikke noe ville gledet filmkoordinator Kjersti Greger i Midt-Norsk filmsenter mer enn at Willis, eller noen av de andre filmskaperne på turen, legger produksjonen sin til Trøndelag.

- Midt-Norge har gode lokasjoner og det vil vi vise fram. Vi har nøye plukket ut steder som passer prosjektene til produsentene som er med, forteller Greger.

Turen er et samarbeid med Trøndelag reiseliv og Innovasjon Norge.

Det er en eksklusiv gruppe som er samlet til lokasjon-speiding.

- Det er basert på reiser jeg har gjort til filmfestivaler som Cannes og Berlin. Der har jeg kommet i kontakt med folk som er interessert i Norge, forteller Greger.

Ønsker insentivordning

Men Greger har større ambisjoner enn bare å vise frem landsdelen.

- Det holder ikke at de kommer hit, ser seg om og reiser igjen. De må skaffe seg nettverk.

Det endelig målet er at nettverksbyggingen og eventuelle prosjekter, skal gavne det norske filmmiljøet.

- På Røros skal det knyttes kontakter. Der får midtnorsk filmbransje vist produsentene hva de kan.

Elefanten i rommet når det er snakk om utenlandske filmproduksjoner i Norge, er den såkalte insentivordningen. Land som Norge konkurrerer med, for eksempel Island, har en ordning hvor filmprodusentene får tilbakebetalt en andel av pengene de har brukt i landet. I Norge har mange i filmmiljøet lenge ønsket en slik ordning. Kulturminister Thorhild Widvey åpnet nylig for å innføre en tilsvarende ordning i Norge.

- Norge er i utgangspunktet et ekstremt dyrt land å filme i, sier Greger.

- En insentivordning vil utvilsomt gjøre noe med antall utenlandske produksjoner som havner i Norge. Det kan igjen heve nivået på norsk film.

Midtnorsk filmsenter og Filminvest Midt-Norge inviterte internasjonale produsenter på båt- og helikoptertur i hele Trøndelag lørdag. Turen gikk fra Trondheim til Råkvåg i en hurtig gummibåt. Foto: Richard Sagen