17. mai-komiteen vil heller høre vinneren av Stortingets sangkonkurranse, «Det går et festtog gjennom landet», en sang «Trøndernes» har takket nei til å framføre.

– Kunstnerisk komité i Trøndernes mandssangforening kom til at både teksten og melodien blir for flat og banal, sier korets dirigent, Bjørn Vevang.

– Det er 200-årsjubileum for Grunnloven, og den vil komiteen selvfølgelig markere. Derfor ønsker vi oss et annet og helt spesielt program under folkemøtet på Torvet den 17. mai i år, forklarer leder av 17. mai-komiteen Rita Kumar. Etter å ha rådført seg med ansvarlige for sentrale bidragsytere - ansvarlig for kor og korps 17. mai i Trondheim, og historisk gruppe, som har ansvar for det historiske opptoget i årets jubileums-folketog, ble avgjørelsen lett for 17. mai-komiteen.

– Jubileumsmarsjen «Det går et festtog gjennom landet» er en gave fra Stortinget til landets kor og korps, og derfor et helt naturlig valg under årets folkemøte, sier Rita Kumar, med en enstemmig 17. mai-komite i ryggen.

Å synge om det nasjonale

«Landkjenning» av Bjørnson/Grieg med teksten «Og det var Olav Tryggvason, stevnet over Nordsjø fram», kan det bli mer høytidelig - især i Trondheim, med byens grunnlegger, selveste Olav Tryggvason, kneisende på sokkel midt på Torvet?

– Den passer veldig godt, mener Bjørn Vevang, som i utgangspunktet nærmet seg Stortingets jubileumsmarsj med åpent sinn.

– Carl-Andreas Næss har skrevet melodien til marsjen. Han er en strålende flink komponist, men her er han ikke på sitt beste, hverken når det gjelder melodi eller arrangement. Hvis han har forenklet den for at den ikke skal være for vanskelig å framføre, tror jeg han har undervurdert landets kor og korps, sier Vevang.

– Teksten er jeg også skuffet over. Den griper tilbake til noe vi er ferdig med.

– Hvordan skal en nasjonalsang anno 2014 høres ut?

– De nasjonale kampene er jo tilbakelagt forlengst. En nasjonalsang som skal tale til de mange i dag, må handle om verdier vi synes er verd å kjempe for i dag, mener Bjørn Vevang.

– Men noen dikter er jeg ikke, og det er en vanskelig oppgave å skrive noe i dag som begeistrer hele Norge. Derfor skal vi ikke kimse av tradisjonen.

Tradisjonsrikt folkemøte

– Folkemøtet blir sterkt preget av tradisjon, fremholder Rita Kumar. –Det blir velkomstord fra komiteen, tale for dagen blir ved Gunnar Bovim, rektor ved NTNU, mens speider Nora Lindi holder talen for H.M. Kongen. Musikkforeningen Nidarholm spiller, og et sammensatt mannskor vil lede publikum gjennom «Det går et festtog gjennom landet», Fedrelandssalmen, fedrelandssangen «Ja, vi elsker» og en sang med skikkelig historisk sus, «Bor jeg på det høye fjell» av Johan Nordahl Brun. I tillegg har vi kåring av beste innslag i barne- og folketoget.

Hun er imidlertid enig med Bjørn Vevang i at «Landkjenning» passer godt på nasjonaldagen.

– «Landkjenning» er tilbake igjen 17. mai neste år, lover Rita Kumar.

«Bor jeg på det høye fjell»

Det historiske suset blir følbart for alvor når 17. mai-komiteen har gravd fram det de kaller en uoffisiell nasjonalsang, brukt lenge før Bjørnson skrev «Ja, vi elsker».

– Johan Nordahl Bruns «Bor jeg på det høye fjell» var med i den aller første sangboka som ble utgitt i Norge. Den var godt kjent og mye sunget her i byen fra tidlig på 1800-tallet, forteller 17. mai-komiteens Bente Kjøsnes, ansvarlig for den historiske prosesjonen i årets 17. maitog.

– Blant annet ble sangen brukt i landets aller første borgertog, som fant sted nettopp her i Trondheim 17. mai 1826. Til alt overmål var Johan Nordahl Brun fra Trondheim, så her synes vi at vi har truffet blink til grunnlovsjubileet med en sang som er godt forankret i Trondheim, sier Bente Kjøsnes.

Alt tyder dermed på at 17. mai med tradisjon og historisk sus blir det også i år, selv uten sangen om Olav Tryggvason. Folkemøtet begynner på Torvet 17. mai kl. 15, etter folketoget.

Trøndernes mandssangforening varmer opp til 17. mai og gjør som de pleier, selv om de ikke får synge «Landkjenning» på Torvet. Presis kl. 12 synger de «Kongesangen» for publikum i Palmehaven på Britannia, før de tropper opp igjen og lager enda mer 17. mai-stemning under palmene utpå ettermiddagen.