- Målet mitt er å vinne hele dritten. Det blir en steinhard jobb, men målet er ikke annet enn seier, sier barsjef Jesper Høst ved No.19 i Oslo til adressa.no.

Etter to intense konkurransedager i det nordiske coctailmesterskapet i København i forrige uke, er barsjefen fra Trondheim klar for verdensfinale i London i juli.

- Jeg følte både glede og lettelse over å være med i finalen. Men det sank fort inn hvor mye arbeid som ligger foran meg. Det jeg har vært med på til nå er bare barnemat, sier Høst.

Uventet karriere

Trondheimsmannen er eneste nordmann i finalen, og kan derfor ikle seg tittelen Norges beste bartender. Ikke akkurat det han så for seg da han for ti år siden takket ja til en sommerjobb bak en bar på Solsiden.

- Jeg så det aldri som et karrierealternativ. Etter den sommeren flyttet jeg til Oslo for å studere, men studiet ledet ingen andre veier enn til stor studiegjeld. Jeg jobbet på Bar Boca ved siden av skolen, og det var da jeg oppdaget at jeg var flink bak baren.

I København viste han fram talentet sitt både under delkonkurransen, der det gjaldt å mikse den perfekte dry martinien og den ultimate punsjen, og under «speed-challenge». Da måtte deltakerne mikse mellom fire og seks drinker på åtte minutter.

- I tillegg til at drinkene må være perfekte, må man behandle dommerne som gjester, og gi de en unik opplevelse. Det skal være et show, underholdning og bartenderne må gi alle i rommet en følelse av: «Wow, hva skjedde nå?»

Her kan du se bilder fra konkurransen i forrige uke.

OL for bartendere

Også i 2012 kom han til finalen i Diago World Class.

- Det er ingen hemmelighet at yrket mitt ikke er et høystatus-yrke, men på det nivået vi jobber, så tar vi det like seriøst som en stjernekokk på en michelinrestaurant ville ha gjort. Dette er som OL for bartendere, det høyeste internasjonale nivået man kommer i min bransje, sier Høst, som håper å gå helt til topps denne gangen.

Vinneren av det uoffisielle verdensmesterskapet i juli vil representere konkurransen over hele verden, og reise rundt og trene opp nye bartendere.

- Norge er et land med viktig kulinarisk kultur, og bartenderfaget er en viktig del av denne kulturen. Det har jeg lyst til å vise fram for hele verden, sier Høst.

Finalen arrangereres i London i juli, der 50 bartendere fra hele verden deltar. I fjor foregikk konkurransen på et cruiseskip i Middelhavet, denne gangen haiker bartenderne med tog fra Skotland til London.