Odd Nerdrum og Elling Reitan stiller ut sammen for første gang i Galleri Fenka denne sommeren. Det er det mange som ser frem til, ikke minst Reitan selv som var elev hos den omstridte maleren i fem år.

– Det er første gang vi stiller ut sammen. Jeg er en av dem som var lengst hos Nerdrum i en periode på over fem år. Siden har vi hatt sporadisk kontakt, litt gjennom agenten og felles bekjente.

Reitan er en av mange som har gått i lære hos Nerdrum. Men mens andre valgte å følge Nerdrum slavisk, valgte Reitan å gå sine egne veier.

– Mange kopierte bare Odd Nerdrum og det ville ikke jeg. Jeg ville finne min egen stil. Men jeg lære mye om farger, komposisjon og preparering av Nerdrum. Jeg er også figurativ, men mer surrealistisk enn ham, sier Reitan.

Fenka er spesiell

Elling Reitan mener Fenka er et flott utstillingsvindu for kunsten.

– Det er et veldig flott galleri, faktisk et av de fineste lokalene i hele Trøndelag. Det er en kombinasjon av takhøyde, veggflater og mye lys som slippes inn som gjør Fenka spesiell, sier kunstneren Elling Reitan.

Reitan har stilt ut på Galleri Fenka tidligere.

– Vi har hatt et utmerket samarbeid. De jobber skikkelig seriøst og det er aldri noe tull, sier Reitan.

Lærer og elev

Gallerieier Elisabeth Ben Riala sier det er ekstra stor stas å få en utstilling av de to sammen.

– Dette blir et møte mellom en lærer og en elev. Et møte mellom to kulturer, sier Elisabeth Ben Riala.

Fengsel og rettslokale

Galleri Fenka ligger sentralt plassert i sentrum av trehusbyen Levanger. Den ærverdige bygningen fra 1898 var opprinnelig hjelpefengsel med tilhørende rettslokale, fangevokterbolig, rettssal og bystyresal.

Og det er I disse historiske omgivelsene slippes Reitan og Nerdrum løs i sommer. Mens Reitan kommer med mange oljemalerier, akvareller, litografier, silketrykk og skulptur, får vi se glasstrykk av Nerdrum.

Internasjonal samtidskunst

Galleri Fenkas profil er formidling av norsk og internasjonal samtidskunst med hovedvekt på bildekunst og kunsthåndverk. Og det er et fargerikt par som åpner dørene på Galleri Fenka i sommer. Mustapha Ben Riala kom fra Marokko for snart 30 år siden. Elisabeth kommer fra Vera, en liten fjellbygd i Verdal. De er begge glasskunstnere.

– Vi ønsker å tilby publikum i Midt-Norge et nasjonalt spekter av anerkjente samtidskunstnere. Galleri Fenka blir med dette ett av utstillingslokalene i landsdelen hvor man til enhver tid kan finne kunstverk av høy kvalitet, Elisabeth Ben Riala .

– Reitan har en rekke symboler og elementer som går igjen i bildene; sommerfuglfiguren, et bilde i et bilde, en madonnaskikkelse og hans varemerke; yin og yang-paret.

Askeland og Heimly

Fenka har to store utstillinger i sommer. Foruten Reitan og Nerdrum får vi se arbeider av blant andre Bjørg Thorhallsdottir, Unni Askeland, Daniel Franck, Espen Eiborg, Per Heimly, Thomas Nesland Olsen og Jono El Grande.

Gammelt fengsel

Fengselet – Fenka på folkemunnet – ble satt opp av hulmur og teglstein. Fengselscellene og kasjotten i kjelleren er i behold, og disse fangehullene bidrar til å gi bygningen en helt særegen atmosfære.

– I kjelleren finner man de gamle fangehullene, hvor vi stiller ut glasskunst, skulptur og keramikk. Første etasje rommer foajé, glassgalleri og fire fengselsceller med bildekunst og ulike typer kunsthåndverk og glasskunst fra Ben Riala Glasskunst. Den gamle bystyresalen ligger i andre etasje. Her arrangeres våre hovedutstillinger. Den tidligere luftegården for innsatte er nå en eksotisk friluftskafé og møteplass for våre gjester og besøkende, sier Elisabeth Ben Riala.

Den spesielle utstillingen åpner førstkommende lørdag som også markerer at sommersesongen på Galleri Fenka er i gang.

Elling Reitan stiller ut sammen med Odd Nerdrum på Fenka i Levanger. Det blir spennende, sier han. Foto: Leif Arne Holme
Gallerieier Elisabeth Ben Riala og kunstner Elling Reitan med noen av bildene som stilles ut på Fenka i Levanger denne sommeren. Foto: Leif Arne Holme