«Selv om gresset er grønt er det nå tid for oss å skifte beite. Derfor har vi i dag besluttet å avvikle driften av Ila Brainnstasjon 11. oktober 2014».

Slik lyder meldingen Ila brainnstasjon la ut på Facebook 15. juni. Styreleder og eier Øystein Digre skriver imidlertid at de ønsker å komme i kontakt med noen som er interessert i å ta over selskapet Kafékollektivet AS, og dermed driften av kafeen «i en ånd som vi er fortrolige med».

- Vi som har drevet med Ila brainnstasjon har andre planer, og derfor velger vi å slutte nå. Men vi vil svært gjerne at noen tar over selskapet og fortsetter kafédriften, sier Digre til adressa.no.

- Fikk kultur til Ila

I snart tre år har vennegjengen på åtte personer drevet kafeen, først på dugnad, men etter hvert med en god omsetning.

- Målet var å få i gang noe i bydelen, og det føler vi at vi har gjort. Vi har fått etablert et konsept som har passet godt i Ila. Vi fikk kultur til denne bydelen, mener Digre.

I løpet av perioden har det vært arrangert rundt 1500 arrangement, noe som gir et gjennomsnitt på 1,4 arrangement per åpningsdag.

- Det har vært en endeløs festival i tre år. Det blir vemodig å slutte, men vi håper at det kommer nye eiere og drivere på plass. De må gjerne bruke navn og konsept så lenge de gjør noe vi kan stå inne for, sier Digre.

Flere har meldt interesse

Han forteller at det ikke var pengene som var tungen på vektskåla med tanke på avviklingen.

- Omsetningen var god med tanke på størrelsen på lokalet. Det er mulig å få mer penger ut av dette enn vi har gjort. Vår målsetting var aldri å tjene veldig mye penger på dette. Vi har heller ingen ambisjoner om å tjene penger på en overtakelse. Vi vil bare gi det videre til noen som har lyst, forteller han.

Det er allerede flere som har meldt sin interesse, og Digre forteller at vennegjengen som startet Ila brainnstasjon er innstilt på å gi en hjelpende hånd i oppstartsfasen for eventuelle nye eiere.

- Man vil få gode råd på veien dersom man vil ha det. Vi har flere visjoner og fremtidstanker som vi gjerne deler, sier han.

Fikk samboer gjennom kafeen

Kundene har tatt imot nyheten med sorg, og Digre forteller at kafeen har blitt et sosialt sted som har forårsaket mange vennskap og nye bekjentskap.

- Vi har opptil flere babyer på samvittigheten, og det har også vært et frieri på kafeen. Selv har jeg fått meg samboer her, forteller Digre.

Kafeen med adresse Ilevollen 32B i Trondheim vil holde stengt i uke 29 og 30. De varsler i tillegg endrede åpningstider frem mot avviklingen.

Nå som kafeen muligens legger ned, gjentar historien seg. Den forrige kafeen på adressen, Kafé Filter, takket for seg i 2010.

- Det skal gå fint å drive en kafé i Ila, bare man er litt flinkere enn oss. Kundegrunnlaget er til stede, selv om noen drar til Skansen for å drikke en øl der, sa eieren Roar Bache-Wiig den gang.

Astrid Solberg Gundersen og Øystein Digre fotografert inne på Ila brainnstasjon i 2011. Til høsten kan det være over for kafeen, hvor det har blitt arrangert nærmere 1500 kulturarrangementer. Foto: VEGARD EGGEN