For noen er ferieturen allerede påbegynt, for andre kan ukene fram mot turen til Mallorca, Kreta, Rhodos eller Roma bli lang. Eller kanskje er det nettopp i år da dere endelig har tenkt å gjennomføre den lange bilferien gjennom Europa.  Da er det betryggende å vite at sommer er høysesong for utgivelser for spill til smarttelefoner og nettbrett.

For det er ingen tvil om saken; timene i baksetet, på flyplassen, på flyturen eller på båten går så mye raskere når du har et fengende spill å bedrive tiden med.

I løpet av de siste par månedene har utgivelsesfrekvensen på nye spill både på iOS og Android økt kraftig. For i likhet med ukene før jul så vet utviklerne og produsenten av spill at sommerferien er en tid der folk er mer tilbøyelig til å kjøpe og laste ned nye spill. Også utviklerne av gratisspill kjenner sin besøkstid i forsøket på å bli sett i den nesten ugjennomtrengelige jungelen som nå er App Store og Google Play.

Vi har tatt for oss det vi mener er de beste av de beste utgivelsene for smarttelefoner og nettbrett de siste par månedene.

Her er adressa.no sine anbefalinger for sommeren 2014 (saken vil bli ukentlig oppdatert med nyheter).

Nyheter:

Smash Hit

iOS / Android

Last ned spillet her: iOS / Android

I «Smash Hit» skal du treffe noe som skal knuse, som tittelen så pent foreslår. Kameraet driver fremover i en abstrakt verden, og din jobb er å trykke på skjermen for å slenge kuler og knuse det som kommer i din vei. Du må også knuse det som gir deg flere kuler, for ikke å gå tom, i tillegg til bonuser og ekstrautstyr.

Musikken i «Smash Hit» er svært behagelig, nærmest transeaktig etter hvert som du driver gjennom brettene. De rolige ambiente tonene reduserer meg til det som må se ut som en måpende tosk før jeg blir røsket ut av det hele. Tom for kuler igjen. Når du går tom, eller krasjer med nok objekter, starter du på begynnelsen igjen. Unntaket er for betalende kunder, som får starte om igjen på siste lagringspunkt. Litt irriterende, men gratisversjonen er morsom nok.

OPPTUR:  Vakkert og enkelt «på-skinner»-spill, enkelt å lære, vanskelig å mestre

NEDTUR:  Betaler man for spillet blir det langt enklere, med lagringspunkter underveis

Ingress

iOS / Android

Last ned spillet her: iOS / Android

Fjorårets «Ingress» er endelig ute til iOS. Spillet bruker kjente plasser som for eksempel Nidarosdomen, Munkholmen, m.fl. og skaper en krig som baserer seg på den virkelige verden. Med GPS-funksjonen på mobilen trasker du rundt Trondheim og omegn for å ødelegge fiendens portaler, og hacke dem for belønninger. De to lagene kriger mot hverandre også globalt, men her i Trondheim er det det grønne laget som leder for tiden.

Appen har blitt kalt et sosialt nettverk, en livsstil og trening i ett, og transformerer hverdagen til en skjult mobilkrig. «Ingress» er kanskje noe av det mest nerdete som finnes, men man blir i hvert fall motivert til å røre på seg.

OPPTUR: Gjør kjedelig hverdag til intrikat mobilkrig, passe nerdete måte å oppleve nær- og fjernmiljø på

NEDTUR: Litt trått i starten, vanskelig å sette seg inn i alle systemer og mekanikker.

Tidligere anbefalinger:

Two Dots

iOS

Last ned spillet her: iOS

Two Dots er en slags Candy Crush for hipstere. Designerne bak spillet har mest sannsynlig sett en del Wes Anderson-filmer, og når man trykker seg inn i spillet lar man seg fort imponere over den vakre utformingen. Two Dots begynner som et vanskelig tre-på-rad spill, men det blir stadig vanskeligere å komme seg videre til neste nivå. Trikset er å samle firkanter, men ankere og flere farger på prikkene fører til trøbbel underveis. Two Dots er utrolig avhengighetsdannende, og er du en av de som har tatt stolthet i å holde deg unna Candy Crush, bør du kanskje holde deg unna Two Dots også. Spillet ble sluppet i slutten av mai, men fortjener helt klart sin plass på denne listen.

OPPTUR: Pent design og morsomt å spille.

NEDTUR: Hvis man ikke ønsker å bruke 7 kr på nye liv, må man ofte vente for å komme videre.

Blek

iOS / Android

Last ned spillet her: iOS / Android

Vinneren av Apples designpris for 2014 ser unektelig lekker ut, men har flere kvaliteter enn de overfladiske. Spillet er enkelt å lære, vanskelig og mestre, og har en nydelig oppbygning av vanskelighetsgrad. Målet er å tegne en strek med fingeren, som deretter blir sendt ut for å «fange» sirkler på skjermen. Streken spretter frem og tilbake mellom veggene, men treffer den en svart sirkel, må du starte nivået på nytt.

I utgangspunktet kan banene ta et sekund eller mindre, og det er med stor frustrasjon jeg smiler av nivåene som virker helt håpløse. Rene flater og et bunnsolid spillkonsept gjør Blek til en liten revolusjon. Spillet har vunnet en rekke priser, og har blitt oppnevnt som det spillet vi bør sende ut til romvesener for å få dem til å like oss. Om du ikke har tilgang til et romskip kan du i første omgang nøye deg med å laste ned spillet for rundt syv kroner.

OPPTUR: Rent design, herlig frustrerende nivåer, et solid konsept jeg ikke har sett før

NEDTUR: At det ikke har kommet ut før.

Topia World Builder

iOS / Android

Last ned spillet her: iOS / Android

Et avslappende, nærmest terapeutisk spill hvor verden er din sandkasse. Lag fjell og sjø, skap og utslett dyreflokker, plant gress og lag veier. Omgivelsene er fine, og spillet kjører godt selv på en gammel mobil. Jeg tar meg selv i å ønske meg større skjerm, så et nettbrett er nok den ideelle platformen. Satt til et svært behagelig lydspor er det forbløffende hvor lenge man kan bli sittende med verdenen sin og fikle. Spillet har ingen konkrete mål, som i den virkelige verden er du nødt til å finne meningen selv.

OPPTUR: Avslappende og pent, gode kontrollere

NEDTUR: Ingen mål eller oppdrag, gjør seg nok aller best på nettbrett med stor skjerm

The Line

iOS / Android

Last ned spillet her: iOS / Android

«The Line» er som tittelen skriker, spillet om en linje. Linjen er ganske hakkete og svingete, og målet ditt er å føre ballen på linjen så langt det lar seg gjøre. Spillet minner om de enkle og gratis flash-spillene fra 2004-2005 en gang, og er enkel i konseptet men uhyre vanskelig i utførelsen. Vanskelighetsgraden er skyhøy, og det aner meg at spillet først og fremst er en annonsemølle. Reklamer popper opp etter hvert forsøk, men skrur du av nettet på mobilen/nettbrettet slipper du det aller meste.

OPPTUR: Funky soundtrack, brutal vanskelighetsgrad, minner om nettspillene fra midten av 00-tallet

NEDTUR: Mye reklame som er djevelsk lurt plassert. Tips: skru av nettet på mobilen for å minske mengden betraktelig. Obs! Vanskelighetsgraden kan føre til frustrasjon.

Defender

Android

Last ned spillet her: Android

«Tower defense» må være tidenes feriesjanger. Hver bane er en omhyggelig designet løype, og målet ditt er å beskytte skatten som ligger innerst.

Fiendene kommer på løpende bånd, og du bygger tårn langs løypa som skyter automatisk. Etter hvert får du tilgang til tårn som sinker fiendene, tårn som gjør skade over tid, og du kan sende ut magikuler for å ta rotta på en hel haug. Morsomt, enkelt, og avhengighetsskapende.

Spillet tar ikke noe oppgjør med etablerte sjangertrekk, men det er i grunnen helt greit. Forsøket på historie faller pladask i en ambisiøs, men klisjefull mytologi jeg ikke interesserer meg for. For å være ærlig er det sjelden jeg spiller «tower defense» for historiens skyld.

OPPTUR: Litt tårnforsvar slår aldri feil i sommervarmen, og spillet rendyrker sjangertrekkene

NEDTUR: Tåpelig setting med (ufrivilllig) morsomt stemmeskuespill

Angry Birds Epic

iOS / Android

Last ned spillet her: iOS / Android

Vi har fortsatt til gode å finne denne på norske Google Play, men via en nettlink på britiske Pocketgamer.co.uk så fant vi den på iTunes ( et søk direkte fra iPhone på App Store førte til null treff).

Angry Birds er den siste gigant-satsningen fra finske Rovio. Denne gangen er det rollespillsjangeren finnene har prøvd seg på. Når vi i denne sammenhengen bruker sjangerbegrepet «rollespill» så er det med et ironisk smil i munnviken. For dette er ikke «Skyrim», «Final Fantasy» eller «World of Warcraft». Nei, dette er de sinte fuglene slik du kjenner de fra før, men i stedet for å slynges ut av en gigantisk sprettert så slåss de denne gang på bar bakk mot grisene.

Om du noengang har spilt noen av rollespillene til Nintendo så er du på velkjent mark her. Vi tenker da på spill som «Super Paper Mario» og «Mario & Luigi: Dream Team». Spill der det meste handler om å turbaserte slåsskamper og fint lite om drager og demoner.

Pussig nok så er «Angry Birds Epic» et ganske stort og komplekst rollespill. Den typiske humoren fra andre «Angry Birds» -titler er så absolutt til stede her også. Og spillet i seg selv ser like herlig fargerikt ut som de andre i serien.  Når det gjelder lett tilgjengelig ( og lett forståelige) rollespill til smarttelefoner og nettbrett er «Battleheart Legacy» ( som du finner lengre nede i denne saken) det beste du kan få akkurat nå, men «Angry Birds Epic» kommer inn som en god nummer to og vil definitivt være valget til de yngste i familien.

OPPTUR: Hysterisk morsomt,  lett forståelige menyer og herlig sjarmerende.

NEDTUR: Bør nytes i små doser da spillet fort blir repeterende og monotont.

Monument Valley

iOS / Android

Last ned spillet her: iOS / Android

Verdens vakreste spill på nettbrett og smarttelefoner akkurat nå heter «Monument Valley». Et spill som tar utgangspunkt i M. C Eschers forvridde, umulige verdener og gjør dem eventyrlige.

Du spiller som en fortapt prinsesse som via et genialt grensesnitt ( måten du styrer figuren på) skal forsøke å ta deg gjennom en labyrint av slott, broer, bygninger og passasjer. Fargepaletten er utelukkende i pastellfarger og visuelt så er «Monument Valley» mer et visuelt kunstverk enn et spill i tradisjonell forstand. Det finnes nå en håndfull slike «spill» for iOS og Android som forsøker å bryte ned det vanlige spillformatet ( «Device 6», «Year Walk», «Superbrothers Sword & Sword and Sworcery»), men «Monument Valley» er så langt både det beste og mest vellykkede av disse «eksperimentene».

OPPTUR: Det vakreste spillet for iOS og Android

NEDTUR: Alt for kort og litt for lett, det hele er over i løpet av halvannen time.

Dragon Coins

iOS / Android

Last ned spillet her: iOS / Android

Spillsuksessen «Puzzle & Dragons» ( et av verdens mest populære mobilspill) har fortsatt ikke dukket opp til iOS eller Android her i Norge. Det har derimot en rekke kloner av dette ( «Tower of Saviors», «Jewel Dragon», «Heroes and Monsters»). Sistemann ut i denne klubben er «Dragon Coins».  Som vanlig i denne sjangeren kjemper du «Pokémon-style» mot en uavbrutt rekke monstre. «Dragon Coins» skiller seg ut fra mengden ved også å være en coin dozer ( det finnes dessverre ikke noe godt norsk begrep for dette, men om du trenger forklaring så trykk HER)

Spillet er gratis og byr på en overraskende mange timer med underholdning. Merkelig nok så fungerer kombinasjonen av match-3-like, rollespill og «coin dozing» godt.  Ikke et spill for alle, men blir du først hekta så er det gjort.

OPPTUR: En merkelig, merkelig blanding av spillsjangre, men merkelig nok så funker det.

NEDTUR: Neppe et spill som kommer til å gå inn i historien som en klassiker

Battleheart Legacy

iOS

Last ned spillet her: iOS / Android ( kommer senere i sommer)

Det første «Battleheart» ble en overraskende suksess for det bittelille firmaet Mika Mobile. «Battleheart Legacy» er på vei til ikke bare å bli en enda større suksess, men er fra dag en kanskje det beste rollespillet på App Store.

«Battleheart Legacy» er stort. Veldig stort. Se for deg «Skyrim» i lommeformat og du forstår hva jeg mener. Ser du bort fra den tegneserieaktige grafikken så byr dette spillet på et enormt antall timer underholdning for pengene. «Battleheart Legacy» er et rollespill med stor «R» av samme type som du vanligvis betaler en halv høvding for i butikkene. Du velger mellom en rekke klasser som kriger, magiker, tyv, prest o.s.v.  Du sendes ut på oppdrag, mottar erfaringspoeng som du igjen bruker på å gjøre deg sterkere. Klassiske rollespillmateriale, altså. Det som gjør at «Battleheart Legacy» skiller seg ut fra den mengden av rollespill som finnes på App Store er kvaliteten på spillet.

OPPTUR: Med unntak av «Baldur's Gate I & II», det beste rollespillet på App Store

NEDTUR: Hmm...ja, nei. Hmpf! Klarer ikke å finne noe å klage på her.

Outernauts

iOS

Last ned spillet her: iOS / Android ( ubekreftet, men ryktes å komme senere i år)

«Outernauts» er laget av Insomniac Games. En av de absolutt største i spillbransjen. Med serier som «Ratchett & Clank» og «Resistance» har Insomniac sammen med Sucker Punch («Sly Cooper», «InFamous») og Naughty Dog ( «Uncharted», «The Last of Us», «Crash Bandicoot») vært ambassadører for Playstation-merkevaren i over tyve år. «Outernauts» ble først lansert som et Facebook-spill i 2012, men nå er det altså tilgjengelig for iPhone og iPad.

I «Outernauts» skal du utforske planeter og fange bisarre skapninger i et enormt univers som tidvis kan minne om «Ratchett & Clank» - verdenen. Spillemessig så er «Outernauts» en pussig blanding av «Pokémon», «Farmville» og «Civilization». En ting er i alle fall sikkert: spillet byr på et enormt antall timer underholdning i tillegg til å være en av de morsomste i sin sjanger.

OPPTUR: Gratis, men uten påtrengende mikrotransaksjoner

NEDTUR: Et spill du spiller lidenskapelig i to uker før du plutselig går lei

Godfire: Rise of Prometheus

iOS

Last ned her:  iOS / Android ( lanseringsdato ukjent)

En av årets største spillutgivelser på App Store. «Godfire» er det nærmeste du kommer «God of War» på en iPhone eller en iPad uten at det kjennes ut som en blåkopi eller en dårlig etterligning.

«Godfire» er et action-spill med stor A. Det presser også de siste dråpene ut av grafikkchip' en på telefonen eller nettbrettet ditt. «Godfire» er med andre ord det visuelt sett mest imponerende spillet ved siden av «Infinity Blade» -serien.  Sjangermessig så er dette et hack 'n slash -spill. Du svinger sverdet mot monstre så blodet skvetter veggimellom. Kanskje ikke det du bør laste ned til de yngste i familien, med andre ord.

OPPTUR: Heftig, blodig, turbo-action på padda

NEDTUR: Drøy prislapp, byr ikke på noe nytt i iOS-sammenheng

VVVVVV

iOS / Android

Last ned spillet her: iOS / Android

I 2010 så dukket spillet «VVVVVV» fra skaperen Terry Cavanaugh opp på PC. Et spill som så ut som det ble laget i 1980 og ikke 30 år senere. Utgivelsen skapte en storm og en rekke spillprodusenter hev seg på bølgen som gikk ut på skape supervanskelige spill med retro-grafikk. Den mest kjente av disse, «Super Meat Boy» ble en stor suksess både på Xbox 360, PC og Mac.

Men altså «VVVVVVV». Et spill der du styrer en liten fyr gjennom en rekke tilsynelatende «umulige» brett. Du har hele tiden lyst til å rive det i håret og kaste padda / telefonen i veggen på grunn av den brutale vanskelighetsgraden, men så var det med «bare-en-gang-til» -syndromet da. «VVVVVV» er et spill det er umulig å legge fra seg. Nettopp fordi mestringsfølelsen når du endelig har klart et brett er så stor at du føler det som en personlig seier.

OPPTUR: Et av de aller beste «indie» -spill fra de siste årene endelig på iOS

NEDTUR: Vanskelig, frustrerende, river-av-deg-store-hårdotter, vanskelig, VANSKELIIIIIIIIG!!!!!!!

Hearthstone

iPad

Last ned her: iPad

Først en liten oppklaring. Blizzards nye (og superduper-populære) spill heter ikke «Heartstone», det heter «Hearthstone» (på norsk: årestein). Ordet «hearth» blir på norsk «åre» som igjen er et åpent ildsted uten skorstein. En årestein er altså en av steinene som utgjør fundamentet eller «veggene» til denne åra.

Med bakgrunn i Warcraft-universet har Blizzard laget et digitalt kortspill der du til enhver tid har en rekke tilfeldige «helter» fra det samme universet på hånda. Du legger ned et kort og motstanderen gjør det samme. Det kortet med høyest angrepspoeng spiser forsvarspoeng fra motstanderen helt til denne er nede i null og dermed taper. Enkelt, greit og ganske så genialt. Jo lenger ut i kampen du kommer, jo kraftigere kort har du råd til å bruke. Det høres enkelt ut, men du vil ikke tro mengden kombinasjoner og finurligheter man kan komme på. «Hearthstone» ble opprinnelig utgitt kun for pc og Mac tidligere i år, men nå altså for Ipad (sorry, ingen støtte for Iphone, Android eller WinPhone før senere i år). Allerede nå har spillet over ti millioner registrerte brukere. Og gjett hva? Det er helt gratis (ja, vi mener helt gratis, ingen pay-to-win her altså).

Og en annen ting: Det er fantastisk morsomt å spille. «There's no such thing as a free lunch» heter et amerikansk ordtak. Vel, dette gjelder ikke lenger, for «Hearthstone» er et gratis spill som både du og jeg gladelig ville ha betalt penger for.

OPPTUR: Fullstendig gratis, null kjøpspress, et fantastisk morsomt spill.

NEDTUR: Glem det. «Hearthstone» er det perfekte iPad-spill på alle mulige måter.

Boom Beach

iOS / Android

Last ned her: iOS / Android

Supercells «Clash of Clans» har etablert seg som en av de mest populære spillene til iOS og Android noensinne.  Det som få vet er at Supercell allerede har oppfølgeren ute. Men på grunn av «Clash of Clans» enorme popularitet så har ikke dette spillet fått like mye oppmerksomhet.

«Boom Beach» tar mange av de samme mekanismene som gjør «Clash of Clans» så populært og utvider repertoaret med et par nye triks. På mange måter er dette det samme spillet, men settingen er annerledes. Her foregår alt på en gruppe øyer og med moderne våpen. Du bygger fortsatt baser, graver etter ressurser og angriper dine naboer, men «Boom Beach» mangler kanskje den spesielle sjarmen som gjør «Clash of Clans» til et slikt fenomen.  Spillmessig derimot, så er dette overlegent.

OPPTUR: Avhengighetsskapende på en god måte, stor underholdningsverdi, godt balansert vanskelighetsgrad

NEDTUR: Det er Supercell så du merker kjøpspresset hele tiden.

Croc's World

iOS / Android

Last ned her: iOS / Android

«Croc's World» er en av de beste plattformspillene for de aller yngste som har kommet på svært lenge. Spillet er gratis og byr på over 60 brett som ikke byr på så alt for vanskelig utfordringer. Grafikken er fargerik og god. Spillmessig så er dette en blanding av Super Mario og Kiby. Forskjellen er at du her styrer en liten krokodille med rød hjelm.

Det finnes en million kloner av Super Mario der ute i spillosfæren, «Croc's World» er en av de ytterst få vi anbefaler.

OPPTUR: Perfekt bakseteunderholdning for junior på 5 år om storesøster på 8 hjelper til.

NEDTUR: De berøringssensitive kontrollene kunne ha vært bedre balansert.