«Jeg skal lage potetsalat» var det enkle budskapet til Zack Danger Brown fra Columbus, Ohio. Han la ut potetprosjektet på den populære «crowdfunding»-siden Kickstarter, og har i skrivende stund samlet inn over 34 000 dollar, drøye 200 000 norske kroner, til sin potetsalat. Opprinnelig ba han om ti amerikanske dollar.

Hele internett er invitert på fest

– Tidligere denne uken ble jeg spurt om jeg noen gang hadde laget potetsalat, og det hadde jeg ikke. Så da gikk jeg på Kickstarter for å gjøre noe med det, forteller Brown i et intervju med Buzzfeed.

Verre var det ikke: Internett ga raskt sin aksept til den fåmælte potetsalatmannen, og pengene begynte å tikke inn. Da la Brown til såkalte «stretch goals», altså bonusinnhold som følge av at han fikk inn mer penger enn han ba om. Blant annet skal han strømme potetsalatlagingen direkte, og leie et festlokale til «hele internett». Da Brown nådde 250 dollar ble det bestemt at potetsalaten skulle få «bedre majones», noe som tross alt er viktig i en skikkelig potetsalat.

Ny Kickstarter-trend?

«Crowdfunding» begynner å bli veletablert, og lar hvem som helst be om penger til et prosjekt. I bytte mot pengene får du gjerne produktet tilbake når det er ferdig, og på den måten støtter man produsenten direkte. I tillegg blir man en av de første som får tilgang til filmen, boken, teknologien, eller potetsalaten. Nå spørs det om ikke crowdfundingen begynner å bli vel varm i trøya, og dermed gjenstand for ironisering.

I kjølvannet av potetsalaten har en rekke kopier dukket opp i kjent Kickstarter-stil, deriblant «Potato Salad: The Video Game», et dataspill hvor man lager potetsalat. Foreløpig er det derimot bare den originale potetsalat-annonsen som har blitt støttet i nevneverdig grad.

Kickstarter-annonsen vil ligge ute i 25 dager til, og hittil har over 3000 støttet prosjektet. Fysen på å støtte noe, men vet ikke hva? Utenom potetsalat kan du sjekke ut Kickstarters oversikt over prosjekter fra Norge.