Året er 1989. En ung herremann går inn i et møte med flere av sjefene for NBC. Han hadde ingen peiling på hva han ville gjøre. Det eneste han hadde sett for seg var et møte. Da sjefene spurte han om hva han ville, fortalte han de at han ikke visste, men at han ønsket å spille seg selv. Etter dette første møte dro den unge mannen tilbake til New York, der han kom fra. En kveld spilte den unge komikeren på stand-up-klubben "Catch a Rising Star". Etter showet stod han i baren og snakket med en annen komiker.

- Han fortalte meg at NBC ønsket å lage en tv-serie om han, og han ville ha meg med på laget. Noe som var helt greit i og med at jeg var uten jobb på den tiden, sa mannen.

De to komikerne forlot klubben og gikk inn på en koreansk matvarebutikk, der de begynte å gjøre narr av de spesielle matvarene. Plutselig snudde den ene seg og sa: "Dette er det serien bør handle om. Bare gjøre narr av ting.

Artikkelen ble opprinnelig publisert på Aftenbladet.no

- Den har ingen sjanse

Og slik skapte de to komikerne, Jerry Seinfeld og Larry David kultserien "Seinfeld".

Det var derimot ingen selvfølge at Seinfeld skulle bli så stor som den ble. Etter piloten The Seinfeld Chronicles gikk på luften den 5. juli 1989 var det få eller ingen som hadde troen på serien. Den var egentlig svært nær ved å bli tatt av luften. Faktisk spurte Jerry Seinfeld Jason Alexander, som spilte George Costanza om han trodde serien ville bli en suksess. Alexander svarte:

- Den har ingen sjanse. Det er sånne som meg som ser sånne serier, og jeg ser ikke tv.

Og selv om Alexander tok grusomt feil, var det mye takket være NBCs Rick Ludwin at showet ble den suksessen det ble. Etter piloten slet nemlig Seinfeld med dårlige seertall og lav oppslutning. Ludwin hadde likevel stor tro på serien, og tok en del av sine egne penger for å fremme den.

Det førte til at NBC bestilte fire nye episoder i 1990. Disse hadde litt bedre oppslutning, men skaperne hadde ennå ingen tro på at det skulle bli flere episoder. Det var derfor et sjokk da NBC på nytt bestilte 13 nye episoder. Og resten er historie. 9 sesonger og 180 episoder, og Seinfeld er det vi i dag kjenner som en av de mest populære tv-seriene noensinne.

- Banebrytende

- Det er alltid den humoren som baner vei og definerer en ny sjanger som blir stående i historien. Monty Python var banebrytende i sin anarkistiske sketsjhumor. Det samme var "Seinfeld" da de innførte internhumoren i din egen vennegjeng på tv, forteller komiker Jon Niklas Rønning til Aftenbladet.

"And what’s the show about?"

"Nothing."

Slik blir ofte Seinfeld beskrevet, og ifølge dokumentaren "Seinfeld: How it all Began" var det også dette Larry David sa på et av møtene med NBC.

Så hvorfor ble en tv-serie, som ikke handlet om noen verdens ting til en av tidenes mest populære?

- "Seinfeld" har et briljant cast med sterke rollefigurer. Det var humorrevolusjonerende å gjøre irritasjonen rundt mennesker som snakket for lavt eller mennesker som snakket for nærme ansiktet ditt til hovedtemaet for en hel episode, forteller Rønning.

Har definert norsk humor

Rønning er halvparten av Bye og Rønning, og er også svært glad i "Seinfeld". Han mener at humoren i tv-serien endret situasjonskomediesjangeren, og har definert humoren til flere norske komikere.

- Frem til "Seinfeld" hadde situasjonskomediene vært preget av ellevill farseliknende humor med store problemer, og gjerne en familievennlig moral på slutten. "Seinfeld" var kontrasten til dette.

- Standupbølgen hadde nok ikke blomstret like sterkt i Norge uten "Seinfeld". Serien var en gigantisk reklameplakat for standupklubbene som oppsto i Oslo samtidig som serien begynte å rulle på norske skjermer. De ferske norske komikerne presenterte ofte observasjonshumor i "Seinfeld"-ånd, som "Hvor blir det av den ene sokken i vaskemaskinen?", forteller han.

Serien kom til Norge og Tv2 høsten 1993, og hver uke var det 300.000 nordmenn som så serien. Den ble fort det folk snakket om rundt lunsjbordene på arbeid dagen etterpå, og den dag i dag går fremdeles folk rundt og siterer sine favorittscener fra den populære serien.

- Komiske ytterpunkter

For hvem kan vel glemme "George Costanza"? Den hissige, skalla mannen med verdens dårligste selvbilde. Eller "Cosmo Kramer", Jerry Seinfelds eksentriske nabo, som alltid stormer inn døren med nye ideer. Hvem kan vel glemme den hissige kokken, "Soup Nazi", som nekter å servere suppe til gjengen?

- Det geniale firkløveret Jerry, Kramer, George og Elaine er saftige komiske ytterpunkter. Karakterene i Seinfeld var overdrivelser av din egen kompisgjeng, og mange kompisgjenger på 90-tallet definerte seg selv ut fra hvem de var i "Seinfeld", forklarer Rønning.

Mange husker også de tidløse scenene fra serien. "Kramer" sin eksentriske inngang i leiligheten til Jerry, når de vier en hel episode til det å vente på et bord på en kinarestaurant eller Elaines forferdelige dansing.

- Problemene som gjengen i "Seinfeld" diskuterer er tidløse og menneskelige. Som når Jerry dater en jente som er massør, men som aldri tilbyr seg å gi ham massasje. Eller problemet med folk som dipper den samme tortillachipsen i dipp-bollen, såkalte "double dippers" "Seinfeld" presterte kunststykket å være humoristenes yndlingshumorserie, samtidig som den ble hele verdens favorittsituasjonskomedie.

PEZ-dispenser og konvertering

Hva er dine favorittøyeblikk fra serien?

- Jeg husker jeg lo meg fillete av en episode hvor "Jerry" og "Elaine" prøver å være musestille på en klassisk pianokonsert med "Georges" nye kjæreste og "Elaine" får latteranfall når "Jerry" tilbyr henne godteri og setter en dum PEZ-dispenser på fanget hennes.

- Eller når George høylydt sier opp jobben, men når han skjønner at han har mistet inntekten sin, går han tilbake på jobb mandag morgen som om ingenting har hendt. Den beste komiske ideen er nok den hvor Jerry mener tannlegen har konvertert til jødedommen kun for å få lov til å fortelle selvironiske jødevitser. Jerry er fornærmet. Ikke som jøde, men som komiker, forteller Jon Niklas Rønning.

"Seinfeld" lever fremdeles den dag i dag på norske tv-skjermer og rundt middagsbordet, 25 år etter piloten, noe den sikkert til å gjøre om 25 år også.

Her er et par kjente klipp fra serien:

"The Soup Nazi"