– Det var svært trist å få dødsbudskapet, sier Kjell-Inge Brovoll. For de fleste er Brovoll kjent som scenepersonligheten Jolly Jumper og mannen bak festivalen Blues in Hell. I tillegg har han gjennom 20 år drevet Hell Artist Booking, som har stått bak besøkene til mange sterke bluesnavn i Norge og Sverige.

Fikk mail fra manager

– Det var et stort kick å få Winter til Blues in Hell i 2011, og det var stort å bli kjent med ham, sier Brovoll, som har arrangert en rekke konserter med Winter i Norge og Sverige i de siste årene, sier Brovoll. Han har stått bak det som skulle bli Johnny Winters siste konsert i Norge, på Osøren jazz- og bluesfestival ved Bergen i fjor sommer. Brovoll formidlet også Winter til Östersund Bluesfestival nå i oktober. Han var derfor engasjert og bekymret på mange måter da meldingene begynte å komme om Winters død torsdag morgen.

Lenge var det usikkert, ingen helt sikre kilder ville bekrefte ryktene og meldingene. Men ved 13.00-tiden torsdag kom mailen fra Winters nærmeste medarbeider, bassist og manager Paul Nelson;: «I lost med friend and mentor yesterday», begynte meldingen. Johnny Winter døde på sitt hotellrom i Zürich, 70 år gammel.

- Meget dyktig

Egentlig er det et tilnærmet medisinsk under at han levde så lenge som han gjorde. Winter var sterkt preget av mangeårig, tungt narkotikaforbruk.

– Jeg mener han er en av etterkrigstidens viktigste bluesmusikere. Han var en meget dyktig rockegitarist med en grunnleggende forståelse for bluesen, sier Brovoll, som også mener det er en skandale at Winter ikke fikk oppleve å bli innlemmet i Rock'n'roll Hall Of Fame. Han oppnådde heller aldri å få en egen Grammy-pris.

Men han ble feiret av flere generasjoner blues- og rock-entusiaster gjennom flere tiår. Ikke minst på midten og slutten av 70-tallet da hans karriere virkelig var på høyden.

– En kan si han var en skygge av seg selv i storhetstiden de siste årene. Men han hadde absolutt noe, og på de beste konsertene jeg så ham var det sterke spor av den gamle mestergitaristen, sier Kjell Inge Brovoll.